5 причини да карате колело по-често

  • 5 причини да карате колело по-често
    5 причини да карате колело по-често

Обичате ли да карате колело?

Освен да се забавлявате, да поддържате форма и да пътувате, колелото е полезно и за много други неща. Само 30 минути на ден са достатъчни да усетите положителния му ефект върху себе си. 

Даваме ви 5 причини, които могат да се превърнат в мотивация да използвате велосипеда по-често. Помислете дали да не тръгнете на следващото си пътешествие с колело. Не се знае колко по-щастлив човек ще се върнете.

1. Мозъкът ви расте

Приемете това напълно буквално. Докато въртите педалите подобрявате кръвообращението си. По този начин тялото ви изгражда повече капиляри, които доставят повече кръв към мозъка. Освен това редовното колоездене увеличава тройно производството на мозъчни клетки.

2. Намалявате стреса

Всяка физическа активност и особено колоезденето се бори успешно с депресивните състояния и стрес. То помага да изчистите ума си от тревожните мисли и да се порадвате на свободата и вятъра в косите.

3. Имате настроение

Карането на колело увеличава нивата на серотонин и допамин – химикалите, които предизвикват положителни емоции. Освен това се увеличава нивото на ендорфин – хормонът на щастието. Така че - качете се на колелото за добро настроение!

4. Създавате социални контакти

Колоездачите много си помагат да пътя. Дори да сте тръгнали сам, винаги можете да срещнете някой велолюбител, с когото да изминете известно разстояние заедно. Освен това има велоклубове, в които можете да се присъедините и да споделите общата си страст.  

5. Грижите се за природата

Освен приятен и забавен начин за придвижване, с колелото се грижите и за заобикалящата ви среда. Посещавайте природни, културни, исторически забележителности с него, за да ги съхраните. Освен това ще можете да се порадвате да прекрасни гледки и да почувствате истинска радост от преживяното!