5 причини да посетите Вис, Хърватия

  • 5 причини да посетите Вис, Хърватия
    5 причини да посетите Вис, Хърватия

Това беше идиличното място за заснемане на хитовия филм "Mamma Mia: Here We Go Again", но този красив остров е нещо повече от просто зрител на филма.

Ето защо си струва да посетим това вълшебно кътче на Земята:

1. Той е сравнително недокоснат

5 причини да посетите Вис, Хърватия

Почти петдесет години Вис беше база на югославския флот и бе отворен за посетители едва през 1989 г. Остров на рибари и винопроизводители, той не е толкова развит като другите острови в Адриатическо море и запазва голяма част от селския си чар.

Всъщност Световният фонд за дивата природа обяви, че Вис е един от десетте най-добре запазени острови в Средиземноморието и това със сигурност може да се види във флората и фауната на острова. Вис е един от малкото хърватски острови, където все още можете да забележите таралежи.

Това, разбира се, ще се промени - особено сега, когато островът получи толкова голяма реклама като се прожектира на големите екрани в Mamma Mia: Here We Go Again. Шофирането през острова разкрива колко е празен той, като всеки завой разкрива поглед към скалиста брегова ивица, лазурното Адриатическо море или идилично село - всичко това непроменено през вековете.

Просто помнете местната поговорка: „pomalo, pomalo“ (бавно, бавно) и ще се оправите.

2. Плажовете са изключителни

5 причини да посетите Вис, Хърватия

Независимо дали харесвате плажовете да бъдат пясъчни или каменисти, отдалечени или близо до града, Vis има перфектния плаж за вас. Stiniva е най-известният от тях: обграден от скали, с малък проход към морето. Редовно е гласуван за най-красивия плаж в Европа.

Източното крайбрежие около Комижа е мястото, където ще намерите каменисти плажове като Гусарица, Нова Поща и Вело Жало. Близо до Вис можете да се потопите в каменистия плаж Прирово или да се спуснете край пясъчните плажове в заливите Вела Смокова, Милна, Заглав и Стончица. Плажът Lucica е облицован от цветни рибарски колиби, докато Srebrna е известен със своите необичайно ярки камъчета, които светят като сребро на лунна светлина.

Не забравяйте да посетите известния Син грот на остров Бишево, непосредствено до Вис. Достъпен само с лодка, той свети в невероятно синьо всеки ден около обяд. Внимавайте за тюлени, които често играят в близост.

3. Градовете са очарователни

5 причини да посетите Вис, Хърватия

Градовете във Вис са сред най-чаровните в Адриатическо море и най-малко претъпкани. Град Вис на североизточния бряг е най-старото селище на острова и най-голямото. Това е променлива смесица от гръцка, римска и барокова австрийска архитектура, отразяваща нейната богата и променяща се история.

Комижа, на западния бряг, е цветно рибарско селище. Сгушен в подножието на планината Хум, това е гама от тесни улички, каменни къщи и ярко боядисани рибарски лодки, които са се разположили на пристанището. Именно тук беше заснето продължението на Mamma Mia.

4. Има дълга и разнообразна история

5 причини да посетите Вис, Хърватия

Най-близкият хърватски остров до Италия, Vis винаги е бил важен морски кръстопът в Адриатическо море. Някога е била гръцка колония, после римска. Оттогава той е управляван от венецианците, австрийците и дори британците. Това колоритно минало е отразено в езика: местните жители са взели назаем думи от италиански, немски, английски и дори унгарски - смесица, която не може да бъде разбрана от други хървати.

За да научите повече за историята на острова, започнете вашето пътуване в страхотния Археологически музей в град Вис. Разположена в австрийска крепост от 19 век, тя има колекция от над 600 гръцки амфори и бронзовата глава на гръцката богиня Артемида. Наблизо ще намерите гръцко гробище, римски бани и английска крепост.

В Комижа в музея на риболова се усеща силното рибарско наследство на острова - поставен в стара венецианска крепост. Ще намерите следи от по-близкото минало на Вис като военна база. Местните обиколки изследват скрити тунели, докове на подводници, прибрани в скрити заливи, и пещера, в която югославският лидер Тито и партизанското ръководство са се били установили по време на Втората световна война.

5. Храната и виното са невероятни

5 причини да посетите Вис, Хърватия

Храната във Вис е проста и свежа, като повечето традиционни рецепти се основават на местните билки, плодове, зеленчуци и морски дарове, които се предлагат целогодишно. Пролетта носи диви аспержи, артишок, боб, орехи и сочни сливи. През лятото можете да пирувате с домати, тиквички, патладжани, чушки, дини, кайсии и праскови. Есента е времето за гъби и трюфели. Можете също да вземете портокали, нар и лимон направо от дърветата.

Ресторантите на Вис са склонни да бъдат семейни и предлагат рецепти, предавани през поколенията. Морските дарове са неизменно добри, винаги са местни, както и всичко друго, което се приготвя. Агнешко, говеждо или рибно, с картофи и други зеленчуци се готвят с часове в голям тиган над въглища. Всичко е много вкусно.

Търсите лека закуска за плаж? Опитайте версията Vis на бързо хранене: банички с октопод, омари и мариновани риба на скара, поставени върху домашен хляб.

Посетителите бълнуват за виното на Вис от 300 г. пр. Н. Е., Когато гръцкият летописец Агартид от Книд бил особено запленен от местното червено вино, направено от грозде Плавац Мали. Местната Вугава също е популярна: сладко и богато бяло вино с нотки на плодове и мед. Направете винена обиколка, предлагана от местна компания, или просто посетете някоя от винарните, които са пръснати из острова.