Защо да посетите Пула, Хърватия?

  • Защо да посетите Пула, Хърватия?
    Защо да посетите Пула, Хърватия?

Разположена до блестящото Адриатическо море, Пула е дом на фестивали от световна класа, свежа и достъпна кухня и най-добре запазените римски руини извън Италия. 

Ето защо сега трябва да стигнете до там:

1. Най-добре запазените римски руини извън Италия

Защо да посетите Пула, Хърватия?

Пула е била важен провинциален център през по-късния период на Римската империя и наследството му от обществени сгради от онова време е сред най-впечатляващите в Европа.

Звездата, разбира се, е Арената. Построена между 27 пр.н.е. - 68 г. сл. Хр., Това е единственият римски амфитеатър в света с цялостна стена във формата на кръг и една от архитектурните скъпоценни камъни в Хърватия. Той е построен, за да побере 20 000 зрители, и до днес се използва като кино на открито и за провеждане на различни събития като хокей на лед, пазари на фурми и концерти на Том Джоунс.

Храмът на Аугустус, в стария форум на града, също е впечатляващ. Бомбардиран по време на Втората световна война, той беше старателно възстановен и днес се помещава Археологическият музей в Пула. Други римски реликви, които си струва да се видят, включват Арката на Сергий и впечатляващ мозаечен под, открит случайно след като сградите в близост до параклиса "Света Мария Формоза" са разрушени по време на Втората световна война.

2. Италианска кухня с подчертано хърватски вкус

Защо да посетите Пула, Хърватия?

Истрия беше част от Италия до 1947 г., а влиянието на италианската кухня все още е очевидно в Пула. Пицата, тестените изделия и джелато са основните вкусотии. Понякога се усеща, че вечеряте в далечен ъгъл на Тоскана.

Пула също е голямо пристанище за риболов, така че морските дарове там също са отлични. Насочете се към ресторантите, изпъстрени по Лимския канал за най-свежите стриди и миди.

Истрия също се слави със своите бели трюфели. Добавени към макаронените изделия фуджи (малки завити тестени листове със телешки сос), това е рядко срещана награда за вашите вкусови рецептори. Отправете се към ресторант Zigante за богата гама от ястия, вдъхновени от трюфели, или потърсете своя собствена на една от уникалните обиколки на трюфели в Пула в гората Мотовун.

3. Пламъкът на фестивалите

Защо да посетите Пула, Хърватия?

През цялото лято Пула се превръща в град на фестивали, като всяко публично пространство е домакин на международни концерти, пиеси и филми. Гледайте филм в стария австро-унгарски кастел, насладете се на класически концерт във Форума и направете своя избор между много на брой културни събития в Арена. Има и множество фестивали за съвременна музика, които се провеждат в и около града, обхващащи всичко - от регета до барабан и бас.

Една от основните атракции на Пула е инсталацията Lighting Giants в корабостроителницата Uljanik. Поредица от кранове се осветяват като част от светлинно шоу всяка вечер между 21:00 и полунощ. Всяко шоу започва в точен час и продължава 15 минути.

На ежегодния фестивал Visualia се вижда, че Lighting Giants се осветява с нови иновативни изпълнения всяка година. Показването на триизмерни видео карти, както и визуални и аудиовизуални инсталации съставляват тридневния фестивал.

4. Най-доброто вино малвазия в света и най-необичайната ракия

Защо да посетите Пула, Хърватия?

Климатът и почвата на Истрия са идеални за производство на вино. Винопроизводството е в кръвта на местните хора и регионът е известен с най-висококачествените мускати, мерло и каберне совиньон.

За автентичен вкус на Истрия опитайте бяло вино, приготвено от местното грозде от малвазия. Плътен и хармоничен, той има нотки на местните цветя от акация и е перфектен с местни ястия с морски дарове. За по-плътни и кремообразни ястия се препоръчва местната Coronica Malvazija.

Местната ракия също си струва да се опита. В Истрия Ракия се предлага в сортове мед и имел, известни със сладкия си вкус и жълто-кафяв нюанс. Това е популярен аперитив и бутилката е перфектен сувенир от престоя ви в Пула.

5. Невероятната природа

Защо да посетите Пула, Хърватия?

Въпреки че Пула е най-големият град в Истрия, природата никога не е далеч.

На север от града ще откриете Национален парк Брижуни, колекция от гъсто залесени острови. Не става въпрос само за пенливите морета и бели плажове - ще намерите и римски вили, църква на рицарите тамплиери и стъпки на динозаври от периода на Кредата. Отправете се към Фазана, където лодки редовно тръгват към островите.

Насочете се на юг и ще намерите нос Каменяк, скалиста място, което бележи най-южния връх на полуостров Истрия. Ако сте достатъчно смели, има много скали, за да скочите, точно както местните жители.