5 съвета за безопасност при пътуване

  • 5 съвета за безопасност при пътуване
    5 съвета за безопасност при пътуване

С постепенното вдигане на ограничителни мерки се отварят възможности за пътувания и туризъм. На някои места допускат ваксинирани пътници без PCR тест, на други изискват задължително отрицателен тест, но все пак има възможности да се впуснете в опознаването на ново място.

Хората, които биха искали да пътуват, трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти.

Ето 5 съвета за безопасност при пътуване:

Проучете къде отивате

За да определите дали даден регион е безопасен, анализирайте няколко ключови показателя, включително дневния брой нови заразени в даден район, общия процент положителен брой заразени и дали новите инфекции се увеличават или намаляват. В идеалния случай дестинацията трябва да има по-малко от четири нови случая на 100 000 жители.

Планирайте как ще стигнете до там

Много авиокомпании, влакови услуги и почивни станции вършат безупречна работа, като поддържат обществената безопасност по време на пандемията, но нито един вид транспорт не е перфектен. Ако пътувате с кола, минимизирайте броя на спирките, предприети по маршрута ви, като опаковате най-важното, включително - но не само - напитки, леки закуски, тоалетна хартия, маски за лице и дезинфектант за ръце, който съдържа поне 60% алкохол. Всеки, който пътува със самолет или влак, трябва да бъде готов да носи задължителна маска за лице (за предпочитане N-95) от момента на започване на пътуването си до достигане на крайната дестинация.

Тествайте се и се поставете под карантина

Изследването за коронавирус е съществена част от контролния списък за пътуване на всеки и трябва да се извършва както преди, така и след пътуване. Тестовете могат да се извършват в спешни центрове, аптеки, повечето болници, а понякога и в обекти като летища или хотели. Ако планирате да влезете в близък контакт или да се събирате в тесни помещения със социални кръгове извън вашето домакинство, карантината за четиринадесет дни е най-добрият начин да се гарантира безопасността на всички.

Ако е възможно, избягвайте други хора

Коронавирусът се разпространява лесно в райони с гъсто население, така че за да се поддържат препоръчаните насоки за социално отдалечаване, изберете райони с по-малко население. В някои случаи това означава избягване на градските пътувания. Повечето места като музеи или концертни зали така или иначе ще бъдат затворени.

Вземете предпазни мерки в хотелите

Потърсете признаци, че хотелът ви за почивка се отнася сериозно към пандемията. Потърсете социално разстояние на маси в зоната за закуска. Проверете дали дезинфектантът за ръце е наблизо, когато се регистрирате. Използвайте дезинфекциращи кърпички върху повърхности с висока степен на докосване, като копчета за врати и дистанционни за телевизора. Помислете да се откажете от ежедневната услуга за почистване, за да поддържате минимално взаимодействие с непознати.