5 странджански села, които да посетите

  • 5 странджански села, които да посетите
    5 странджански села, които да посетите

Природен парк „Странджа“ е единственият в България, в който има населени места. Всяко от 19-те села, разхвърляни по полегатите склоновете на планината, заслужава вниманието на пътуващия човек. Тук хората отварят сърцата и домовете си за пътешествениците, разказват стари истории и изпращат като приятели.

Ето пет от любимите ни странджански села и какво да видите там.

Село Граматиково

В село Граматиково има прекрасен информационен център „Горската сбирка“ на Природен парк Странджа, в който ще научите тонове интересни факти за традициите, растенията, животните и тракийските светилища в района. Сбирката се намира в самия център на селото, на входа има телефон, на който да позвъните, за да ви отворят. Посещението и беседата са безплатни, можете да видите и 10-минутно филмче за Странджа.

Самото село Граматиково се намира на около 25 км от Малко Търново в посока Царево, като името му не е променено от основаването му преди около 500 години. Граматиково е едно от 5-те нестинарски села в Странджа. Край селото се намира местността Влахов дол, свързана с обредите около нестинарството.

Научете още любопитни факти за Странджа.

Снимка: Христо Узунов

*

Село Сливарово

Край село Сливарово има интересен параклис с аязмо, който се намира в пещера. Посветен е на света Марина, смятана за закрилница на бременните жени. Празникът на светицата се отбелязва на 17 юли, а от няколко години хората от село Сливарово правят поклонение от пещерата на 30 юли (празника по стар стил). Хора от близо и далеч идват за поклонението, а в миналото са пристигали вярващи чак от Цариград.

Научете още за пещерата на света Марина.

Село Бръшлян

Още с първите стъпки в село Бръшлян усещате, че попадате на някакво по-специално място. Тук с всяка следващата крачка се отдалечавате от „тук и сега“ и се връщате много години назад. Някои от къщите в селото са на 300 години, църквата е от 18-ти век, килийното училище към нея е възстановено, а в селскостопанския музей на открито ще научите някои нови думички (всъщност стари думи, които никога не сте знаели). Пътеките към могили, некрополи, параклиси и вековни дървета са добре маркирани и поддържани. В околностите на селото растат редки видове като дивата орхидея. Около много от параклисите има изградени заслони с маси и пейки, подходящи за истински зареждаща почивка сред природата.

Научете още за село Бръшлян.

Снимка: Христо Узунов

*

Село Българи

Всяка година на 3 срещу 4 юни в село Българи се изпълнява нестинарският танц. Той е част от обредите, които в миналото нестинарите изпълнявали през цялата година, спрямо своя нестинарски календар. Само на този ден и на това място можете да чуете автентичните нестинарски мелодии на гайдата и тъпана, както и да видите традиции, запазени с малки промени от тракийски времена. Ритуалът започва сутринта и продължава до след залез, когато нестинарите преминават ритуално по жаравата.

Научете още от тайните на нестинарите в село Българи.

Снимка: Христо Узунов

*

Село Младежко

Селото се намира близо до изворите на река Младежка, до които можете да стигнете. Селцето е сгушено между два баира и в наши дни има около 20-на души население. В околностите на селото има 19 пещери, които носят едно име Леярниците и са обитавани от древни времена. На около 1 км от селото се намира и най-голямата късноантична крепост в българската част на Странджа – Голямото кале. При реката са направени открити басейни, а по специално обособена пътека можете да стигнете до изворите на река Младежка.

Снимка: Албена Мишева