5-те места с най-дългите имена в света

  • 5-те места с най-дългите имена в света
    5-те места с най-дългите имена в света
  • 5-те места с най-дългите имена в света
    5-те места с най-дългите имена в света
  • 5-те места с най-дългите имена в света
    5-те места с най-дългите имена в света

Ако ви се наложи да питате за посоката към някое от следните няколко места, по-добре си ги запишете на листче и не се мъчете да ги произнасяте. Това са петте световни дестинации с най-дългите имена. Вижте къде се намират и как се е случило така, че заемат две страници от паспорт.

1. Тауматаукатангихангакоауауотаматеатурирпукакапикимаунгхоронукупакаихенуакитанатаху

На първо място в класацията и включен в Книгата с рекордите на Гинес като официално най-дългото наименование на място в света, това е маорското наименование на 305-метрово възвишение в Нова Зеландия. В превод означава „Върхът, където Таматеа мъжът с големите колене, катерачът на планините, поглъщащият земи, който пътуваше много, свиреше с носа си на флейта на любимата си“. Хм.

Ако ви е сложно за запомняне, накратко му викат Таумата.

2. Ланвайрпулгуингилгоугерукуирндробулландусилиогоугоугоч

Уелското наименование на това голямо село на остров Ангълси в превод ще рече „Църквата на Дева Мария в долината на светлите лешници край водовъртежа при църквата на Свети Тисилио край Червената пещера“. На това му се вика подробно описание.

3. Чаргогъгогманчогъгогчъбанъгангъмог

Макар да заема трето място в класацията на местата с най-дългите имена в света, Чаргогъгогманчогъгогчъбанъгангъмог е номер едно в класацията на езерата с най-дълги имена. Намира се в САЩ и в превод означава „Място за риболов на границата“. Научете още за историята на езерото с най-дългото име.

4. Туибуфелсметеенскутморсдудгескиетфонтейн

Това не особено лесно запомнящо се име са избрали жителите на южноафриканска ферма. В превод от африкаанс става дума за „Изворът, край който два бивола бяха чисто убити с един изстрел“.

5. Отеритсипутеритсипуолилаутатсийонко

Името на това село във Финландия е най-дългото географско наименование в страната. Произходът му и до днес остава неясен, въпреки че се смята, че идва от езика на местния народ сами.