5-те най странни неща, които са откривани в пирамидите

  • 5-те най странни неща, които са откривани в пирамидите
    5-те най странни неща, които са откривани в пирамидите

Kогато си помислим за пирамиди, повечето от нас веднага се сещат за монументалните каменни структури в Гиза, крал Тут и може би дори за Сфинкса. И защо не?

В Египет се намират 138 пирамиди, но това не е единствената страна в света, която е домакин на тези мистериозни структури - на юг в Судан има още около стотина пирамиди.

Имайки предвид това, нека разгледаме някои от най-странните неща, които се намират във вътрешността на пирамидите, където и да се намират те по света.

1. Канибализъм в La Quemada - Човешки останки са открити в пирамидата, части пък били окачени и изложени на публичен показ извън стените на храма. Пирамидата се намира се на около 670 км северозападно от Мексико сити и се смята, че ужасните събития са се случили преди около 1500 години на мезоамериканските местни жители, макар че не е ясно кои точно. Интересно е, че някои учени определят La Quemada като легендарния Чикомосток, временен дом на ацтеките на път за Анахуак, или дори като легендарната "Земя на ръба на водата".

2. Скритите пирамиди на Кукулкан в Чичен Ица - Освен пирамидите в Гиза в Египет, пирамидата в Чичен Ица, Мексико, е може би най-емблематичната и най-прочутата, заради всички тези човешки жертвоприношения на Тлалук, бога на дъжда. Но от 2016 г. насам, благодарение на технология, наречена електросъпротивителна томография, пирамидата Кукулкан разкрива, че има не само една вътрешна пирамида под обвивката си, а цели две. Средната пирамида, построена някъде между 800 и 1000 г. от н.е., е известна още от 30-те години на миналия век, но тази "нова" 10-метрова пирамида, вероятно построена между 500 и 800 г. от н.е., добавя нов момент към историята на Кукулкан.

3. Пирамидата на пернатия змей в Теотиуакан - Известна още като Храма на Кетцалкоатл, тази пирамида е на около 1800 години и едва наскоро започна да издава своите тайни. През 1980 г. са открити жертвени човешки останки, които изглежда са толкова стари, колкото и самата пирамида. През 2003 г. е открит вътрешен таен тунел, в който се намира миниатюрен планински пейзаж с малки басейни от живак, а всичко това е осветено от галактика от златни звезди по стените. Това определено е странно място за гледане. Намерени са също кристали, оформени като очи, крокодилски зъби от зелен камък и скулптури, изобразяващи ягуари, за които се смята, че са оставени като дарове за боговете.

4. Саркофаг в Гиза - Редно е да включим поне едно предложение от Гиза, така че какво ще кажете за перфектно реализиран миниатюрен ковчег от кедрово дърво с дължина само 44 см, открит през 1907 г. и датиран между 664-525 г. пр.н.е.? Вътре е имало миниатюрен балсамиран човешки плод в шестнадесет-осемнадесетседмична бременност. Ръчичките му са кръстосани и той е поставен с такава грижа, че може само да се предполага, че малките, вероятно абортирани останки са били от огромно значение за някой важен човек.

5. Мумията на Моке - Мумията на дамата от Као е на около 1750 години и е открита в пирамида на Моке в Ел Брухо, Перу, през 2006 г. Както подсказва заглавието, тя е мумифицирана, но чрез изсушаване, а не чрез ритуал, а тялото ѝ е силно татуирано със змии, раци, паяци и измислени същества. Погребана е също така с оръжия и бижута - предмети, които са били притежание единствено на влиятелни мъже, което кара някои да предполагат, че може да е била висша жрица. Останките ѝ са намерени заедно с друго женско тяло, което може би е било ритуално убито, за да придружи дамата от Као по време на пътуването ѝ в отвъдното.