5 ценни съвета за начинаещи пътешественици

  • 5 ценни съвета за начинаещи пътешественици
    5 ценни съвета за начинаещи пътешественици

Този текст не е за хората, които са опитни пътешественици, защото те знаят всичко това.

Но ако ви предстои да потеглите нанякъде за първи или втори път, има някои неща, които трябва да си изясните предварително, защото иначе пътят ще ви ги изясни. Става дума за малки, ценни съвети, които могат да се окажат от огромно значение в дадени ситуации в чужбина. Най-вече става въпрос за изграждане на правилната нагласа и навици, преди да хванете пътя.

1. Не се страхувайте

Да потеглите към непознато място може да е малко плашещо в първия момент, защото излизате от рутината си, както и от зоната си на комфорт, но пък от друга страна – няма да сте първите, които го правят, нали? Все пак не живеем във времената на Великите географски открития и не сте тръгнали да намирате нов континент. Ще имате карта, ще имате телефон с интернет и GPS, ще имате и хора, които ще срещнете и ще ви помогнат. Не забравяйте, че където и да отидете, ще срещате пътуващи хора като вас, една истинска движеща се мрежа от съмишленици, които се подкрепят, съветват се и си помагат. В този смисъл, никога не сте сами. Нормално е да сте нервни, защото не знаете какво ви очаква, но накрая каквото и да ви се е случило, ще ви изглежда хубаво.

2. Пътувайте бавно

За съжаление, заради работата истински дълга ваканция трудно се взима и много често хората, които пътуват, буквално прелитат през дадени дестинации, докато са устремени към други. Последното, което местните виждат от тях, преди да изчезнат в прахоляк, е светкавицата на апаратите им. В този случай накрая и единственото, което е останало от пътуването, са снимките, но истински скъпи спомени оттам няма. Затова, не се насилвайте, когато пътувате. По-добре е да отидете само на едно място, но да го опознаете и почувствате наистина. И знайте още нещо - плановете ви карат да бързате. Планирайте едно-две неща и оставете всичко останало да се случва. Случайните неща са най-хубавите и спомените от тях са най-дълготрайни.

3. Не се осланяйте само на пътеводителя

Пътеводителят може да е много полезен, но в него няма най-новите атракции, барове и ресторанти. Това можете да научите или от местните в хостела/хотела си, или по пълна случайност. Пътеводителят ви може да е напълно актуален, само ако е дигитален и информацията се обновява често. Друго важно нещо е свързано с багажа – не е необходимо да помъкнете цялата си къща със себе си, защото всички тези неща само ще ви тежат или ще заемат място в раницата/куфара. Бъдете рационални при избора си на туристическо снаряжение.

4. Вземете си допълнителни пари

Всички знаем, че винаги има неочаквани разходи, особено когато си изкарваме добре някъде. Независимо дали разходите се случват неочаквано-наложително или неочаквано-приятно, те все са си разходи. Затова вземете повече пари, за да не се окажете неприятно изненадани някъде или да пропуснете нещо приятно.

5. Контактувайте

Където и да отидете, винаги ще има хора, с които можете да си контактувате. Можете да поканите хората от вашия хостел да пийнете нещо заедно, да поговорите или да изиграете някоя игра. Няма какво да губите, но можете да намерите нови приятели и да се разнообразите. Въобще опитвайте нови неща, срещайте нови хора, предизвиквайте себе си, защото това е моментът. И не забравяйте да вземете имейла или фейсбука на хората, които сте почувствали близки, за да не се почувствате тъпо, че никога повече няма да ги видите, когато се приберете. Освен това тези познанства създават идеална предпоставка да направите още пътувания на гости на новите си приятели или да посрещнете чуждестранна визита на свой ред.