6 алтернативни места за посещение във Виетнам

  • 6 алтернативни места за посещение във Виетнам
    6 алтернативни места за посещение във Виетнам

Туристическата пътека във Виетнам заема горещите точки на Ханой, Хошимин и залива Халонг. Но когато социалното дистанциране изключва тълпите, избягайте на тези възнаграждаващи сетивата алтернативи.

Ето 6 алтернативни места за посещение във Виетнам:

1. Разменете залива Халонг със залива Ла Ха

6 алтернативни места за посещение във ВиетнамСнимка: pixabay

Опитните пътешественици са запознати със зелените карстови и аквамаринови води на залива Халонг. Вместо това се отправете на юг към съседния залив Лан Ха. Все още можете да гледате със страхопочитание драматичните варовикови планини и да плувате в лагуни и заливи, но повечето от лодките, които виждате, ще бъдат пълни с местни рибари, а не с други пътници. С по-малко замърсяване от северната му съседка, потапянето в морето е задължително.

2. Разменете посещението на твърде развитата Сапа за живописния Ха Джианг

6 алтернативни места за посещение във ВиетнамСнимка: pixabay

Разположен в най-северната част на страната, Ха Джианг е по-малко претъпкана алтернатива на стелещите се оризови тераси на Сапа. Наемете колело и карайте из провинцията, като минете през стария квартал на Донг Ван и оживения му пазар, преди да се полюбувате на невероятните гледки към Небесната порта и Двореца на краля Х'Монг. Завършете с разходка по спиращия дъха проход Ма Пи Ленг.

3. Опитайте Хайфонг и попийте атмосферата на стария Ханой

6 алтернативни места за посещение във ВиетнамСнимка: pixabay

Рушащи се сгради от колониалната епоха. Булеварди с дървета. Спокойна кафе-култура. Отличителна местна кухня. Изобилие от храмове, светилища, пагоди и мавзолеи. Хайфонг е „мини Ханой“ без тълпите, наподобяващ столицата, както е била преди 30 години. Намерете вътрешното спокойствие в пагодата Du Hang, гледайте представление в колониалната опера Хайфонг или разгледайте музея Хайфон, където историята на града е оживена.

4. Национален парк Phong Nha-Ke Bang

6 алтернативни места за посещение във ВиетнамСнимка: wikimedia

Притиснат между границата на Виетнам и Лаос и Южнокитайско море, този национален парк обхваща 885 кв. км непокътната джунгла, която е дом на азиатски черни мечки и шумни макаци. Това е и мястото на подземните реки и най-голямата природна пещера в света, Hang Son Doong (планинската речна пещера). Това наистина е едно от най-големите природни чудеса в света. Дължината му от 5 километра е защитена от ЮНЕСКО и достига височина от 200 метра. Вижте най-големия сталагмит в света, джунгли и реки.

5. Посетете островите Кон Дао за плажове без тълпите

6 алтернативни места за посещение във ВиетнамСнимка: wikimedia

Този скромен архипелаг край южното крайбрежие е дом на националния парк Con Dao. Феновете на плажа, които искат да избегнат тълпите (и водолазите), могат да намерят своя собствена част от рая, като излязат до залива Дам Тре, където ще бъдете възнаградени от гъсти, скърцащи бамбукови гори, обикалящи кристално чистите води и самотни плажове.

6. Vinh Moc тунели

6 алтернативни места за посещение във ВиетнамСнимка: wikimedia

За да се разбере напълно как войната във Виетнам е повлияла на ежедневието на местното население, посещението на тунелите Vinh Moc е задължително. Често в сравнение с по-оживените тунели Cu Chi близо до град Хо Ши Мин, този подземен комплекс е малко по-различен, тъй като в него се помещават жителите на северно виетнамско село, принудено да избяга от американските бомби.