7 причини да посетите остров Cat Ba, Виетнам

  • 7 причини да посетите остров Cat Ba, Виетнам
    7 причини да посетите остров Cat Ba, Виетнам

Има толкова много причини да разгледате остров Cat Ba във Виетнам: история, походи и гледки в продължение на дни.

Просто се качете на лодка, за да се насладите на залива Халонг и по-малко известния залив Ла Ха, на една ръка разстояние...

1. За по-евтините екскурзии до залива Халонг

7 причини да посетите остров Cat Ba, Виетнам
Снимка: pixabay

Резервирайте круиз от Ханой до световно известния залив и вероятно ще плащате огромни суми пари, дори за най-малко луксозните опции. Тръгнете от Cat Ba обаче и ще намерите лодка, готова да ви отведе за много по-малко пари и много по-малко хора на борда.

Все още ще можете да се удивите на една и съща защеметяваща живота гледка на хиляди драматични зелени петна от карстове, плаващи по тюркоазената вода, но ще ви останат повече пари и ще има по-малко хора, които се надпреварват за най-добрите места за гледане. 

2. За близостта му до залива Lan Ha 

7 причини да посетите остров Cat Ba, Виетнам
Снимка: pixabay

Заливът Халонг може да украси предната част на много туристически брошури, но престоят на остров Кат Ба разкрива още един девствен залив, често пропускан от масите. Направете си път далеч от туристическата пътека, като изберете да разгледате залива Lan Ha и ще бъдете възнаградени с почти идентични гледки, без тълпите.

Погледнете от палубата, докато плавате през лабиринта на Джурасик Парк - ески планини и минавате покрай очарователни плаващи села, които се подвиват и отразяват на водната повърхност. Това е невероятно преживяване, но има и много неща за вършене и разглеждане тук от лодката.

Уверете се, че сте избрали пътуване с лодка, което включва екскурзиите и нещата, които най-много искате да направите в цената, като например гмуркане с шнорхел в почти прозрачна синя лагуна. Плувайте до едно от многото петна от пясък, които ограждат необитаемите изпъкналости. Отидете на залива на маймуната, където любознателните примати, които живеят тук, не се страхуват от хората и почти сигурно ще се приближат, за да ви разгледат по-отблизо. Или се скрийте от слънцето, като преплувате с каяк през една от многото пещери, пълни с прилепи.

3. За фантастичната гледка към целия архипелаг

7 причини да посетите остров Cat Ba, Виетнам
Снимка: pixabay

Водата не е единственото място, където можете да зърнете заливите, включени в списъка на ЮНЕСКО. Един път в главния град на пристанището на Cat Ba ви отвежда до подножието на крепостта Canon.

Следвайте дългия (но нежен) път, който се вие ​​до върха на тази историческа забележителност, за да обиколите планината и да се насладите на панорамна гледка към блестящия архипелаг. Отсрещната страна разкрива гледка към дебелия балдахин на джунглата, покриващ по-голямата част от остров Cat Ba.

Докато сте на върха на Canon Fort, отделете време, за да разгледате моделите на виетнамски войници и оръдия. Разходете се из бетонните окопи и научете как тази историческа крепост е била използвана като изходна точка по време на войната във Виетнам.

Погледнете за последно гледката в кафенето, преди да се върнете надолу по хълма.

4. За по-нататъшно вникване във военните години

7 причини да посетите остров Cat Ba, Виетнам
Снимка: wikimedia

На около 10 км от град Ба Ба, скрита от пътя и небето от гъста плетеница зелени дървета, се намира пещера.

Тази триетажна бетонна пещера, която беше оборудвана с вентилация, аварийни тунели и прясна вода - е изключително впечатляваща. Това е важната част, която пещерата изигра във войната във Виетнам, заради която си заслужава посещението.

Наемете местен водач и влезте вътре, за да се разхождате между хладните стени на пещерата, лишени от естествена светлина. Вслушайте се в ехото на гласовете на вашите водачи, докато разказват историите за това как са били спасени животите на войниците и лидерите на Виет Конг са се приютили там. 

Удивете се на стратегическото местоположение на пещерата и на факта, че тя е действала като болница през годините на войната.  Разхождайки се от стая в стая, ще видите операционни маси, стари офиси и дори камера с бивша кинозала и плувен басейн.

5. За своите безлюдни, уединени плажове

7 причини да посетите остров Cat Ba, Виетнам
Снимка: pixabay

Следвайте крайбрежната пътека покрай главното пристанище и скоро ще бъдете на криволичеща пътека. След по-малко от половин час ще излезете в чист залив, защитен от карстова подкова. Това е първият от трите зашеметяващи залива, които можете да разгледате. Обикновено колкото по-нататък вървите, толкова по-тихи са те.

Разходката между заливите е приятна. Дървено стълбище ви отвежда по пътека около краищата на скалите, където можете да погледнете надолу, за да видите дълбоката синя вода, обливаща белите пясъци. След като изберете предпочитаното си заливче, можете да се отпуснете на слънчеви пясъци или да се потопите във водата, може би бодисърфинг заедно с местните жители.

Друга възможност е да наемете мотопед и да минете по пътищата, отвеждайки ви до по-нататъшните краища на острова.

6. За възможностите си за туризъм

7 причини да посетите остров Cat Ba, Виетнам
Снимка: pixabay

Разходете се само на няколко минути от главния град Cat Ba и бързо ще разберете, че това е практически единствената част от острова, който е застроен. Останалата част е останала до голяма степен недокосната, така че можете да се насладите на преход през девствената тропическа гора, която съставлява обширния национален парк.

Пътеката Lookout Tower е популярен и доста лесен поход. Вървете нагоре около час, докато не излезете в заслон, откъдето можете да оцените колко е недокоснат Cat Ba всъщност.

Ако искате повече, впуснете се още малко и ще пробиете балдахина на джунглата, където в крайна сметка ще стигнете до връх Нгу Лам. Починете на скала, за да си поемете дъх, докато гледате към назъбените зелени планини, които се размиват в далечината.

За повече предизвикателство, резервирайте водач и се впуснете по пътеката Cang Viet Hai - 18 км, вълнообразна пътека, която изисква добро ниво на физическа подготовка. Пригответе се за изкачване по стръмни, хлъзгави пътеки и много катерене.

7. За среща със застрашени диви животни

Увеличете шансовете си да видите някои изключително редки диви животни в Национален парк Cat Ba, като забавите темпото и огледате наоколо.

Наблюдателите на птици ще се радват на множество пернати животни, показващи своите цветни шлейфове. Внимавайте за ястреби и кукувици. От по-големите жители вероятно ще видите макаци и елени. Внимавайте за голямата опашка на черна гигантска катерица, надвесена на клон. 

Истинското съкровище на джунглата на Кат Ба обаче и нещо, което ще имате невероятен късмет да видите, е златоглавият лангур. Известен също като Cat Ba Langurs, на планетата са останали по-малко от 100 и повечето от тях живеят на острова.