6 грешки, които всеки трябва да направи на път

  • 6 грешки, които всеки трябва да направи на път
    6 грешки, които всеки трябва да направи на път

По време на път всички правят грешки. Понякога дребни и просто досадни, друг път големи и създаващи затруднения. Тук са описани нещата, който трябва да се приемат по-скоро като забавни възможности, отколкото като грешки:

1. Неочаквана дестинация

На пръв поглед да объркаш посоката и да вземеш влак или самолет не за там, за където си тръгнал, е трагедия. Първоначалният шок отстъпва място на вълнението и нерядко - на комичните ситуации.

Веднъж, в Турция, хванах неподходящия автобус и се оказах в малко градче, абсолютно непознато. Но за сметка на това се докоснах до културата и характера на местните. Когато осъзнаеш, че не си там, където ти се иска, те залива вълна на изненада и паника. Но опитайте се да спрете за момент, огледайте се наоколо, вкусете спонтанността. Насладете се на възможността за непланирано посещение. Разходете се по улиците, хапнете в някой ресторант, потърсете забележителности. Запознайте се с произволен човек, разпитайте го за мястото, в което се намирате. Във всяко кътче по света има какво да се види и какво да се научи, и независимо къде сте попаднали по погрешка - вълзползвайте се изцяло!

2. Проблеми с езика

Пробвайте да отидете някъде, където никой не говори на майчиния ви език. Или на други езици, които знаете. Първоначално е стряскаща мисълта, че не можете да обясните елементарни неща, че трябва да се оправяте само с жестове. Но след кратък период ще усетите колко забавно е всъщност.

Когато бях в компанията на испаноговорящи, осъзнах как след няколко дни неспирна испанска реч, лееща се край мен, започнах да ги разбирам. На някакво несъзнателно ниво, човек успява да свърже жестовете, мимиката и интонацията с отделни думи и изрази. Естествено, не разбирах всичко, но смисълът и контекста ми ставаха ясни. Няма друго такова чувство, като това да общуваш с хора, които не говорят твоя език, и да се разбирате. 

3. Без план

Повечето хора пристъпват към дадено пътешествие доста организирано. Проучва се мястото, запазват се билети, правят се резервации в хотели, набелязват се забележителностите. И то месеци преди самото пътуване. Да, понякога това е наложително, но непланираното пътуване носи много повече смях, тръпка и опит.

Преди време с приятелка се оплаквахме от досадното ежедневие и стигнахме до заключението, че трябва да отидем на море. Още на следващата сутрин събрахме всички налични пари и тръгнахме към гарата. Първите три часа от пътя прекарахме на крак, обикаляхме с часове, за да си намерим хотел. Изхарчихме повече, отколкото имахме и се прибрахме на стоп. Но това си остава едно от най-запомнящите се пътувания за нас. Малките несгоди от неорганизираността се превръщат в забавни истории и ценен опит. Опитайте и ще се убедите в това! 

4. Без пътеводител

Когато стигнете желаната дестинация, не се втурвайте с пътеводител в ръка към най-известните места. Разбира се, забележителностите са такива с причина и е хубаво да се посетят. Но самостоятелното изследване понякога е далеч по-интригуващо.

На едно посещение в Италия с приятели съумях да ги изгубя от поглед и се озовах на непознато място. Лошото беше, че автобусът ни тръгваше след кратък период от време. Не се панирах, а се разходих в града и останах поразена от красивите улички и къщи. Изобщо не знам как се озовах на мястото, на което трябваше и то без да закъснявам. Затова помолете някой местен да ви покаже скритите красоти на града и ще останете изненадани колко неща не се споменават в пътеводителите. Може и сами да тръгнете по улиците и да оставите инстинкта да ви заведе към онова, което си струва да се преживее. Плюс е да се загубите – така наистина ще опознаете града след часовете на раходки по улиците, а и ще повишите адреналина си от необходимостта за справяне с положението. 

5. Забравен фотоапарат

Не се проклинайте, ако забравите да вземете фотоапарата си, а телефонът ви не прави много добри снимки. Няма спор, че е приятно да се разгледат снимките след пътуването, да се качат във фейсбук, да останат за спомен. Често обаче, именно маниакалното заснемане на всеки момент разваля истинското преживяване. Това пречи на сетивното възприемане на обектите и накрая се оказва, че не сте успели да се насладите на видяното.

Така бях и аз, докато не се озовах без фотоапарат в Италия. Независимо, че нямам снимки, няма да забравя невероятната архитектура и емоциите, които предизвика в мен. Запечатайте миговете в съзнанието си, така пак ще останат спомени, но и преживяването ще бъде пълноценно. 

6. Без компания

Малко хора се решават на дълго или далечно пътешествие без приятели. Доста е отрезвяващо. Такова пътуване изважда на преден план много неща – вашите качества, самостоятелност, скрити интереси. Отивайки сами на място, отдалечено с километри от дома, в пълна степен разбирате, че трябва да разчитате единствено на себе си. Чувството е плашещо, но и завладяващо. Отидете някъде далеч и правете това, което ви се иска. Усетете свободата, разгърнете потенциала си. Това дава възможност за запознаване с нови и интересни хора, създаване на трайни приятелства, преживяване на куп приключения. Много хора се връщат от такива пътешествия със страхотни спомени и радостен дух. 

Не се чудете – хващайте багажа и доброто си настроение и пълен напред към вашето пътешествие, с вашите грешки и незабравими моменти!