6 съвета за Тоскана

  • 6 съвета за Тоскана
    6 съвета за Тоскана

Тоскана е един от най-красивите райони в Италия, предлагащ на туристите истински празник на виното, отлична храна, достатъчно време за отдих и почивка, и дори малко магия. Тоскана е изживяване, което си заслужава отвсякъде, а за да го направите още по-пълноценно е най-добре да знаете някои неща предварително.

Ето 6 от тях, които мога да ви бъдат полезни, ако сте се насочили към този италиански рай.

1. Кога да хапнете

36842

Когато италианци в Тоскана ви поканят на обяд или вечеря, няма нужда да питате в колко часа трябва да отидете. Обядът се сервира в 1 на обяд, а вечерята - в 8 вечерта и, ако отидете по-рано, ще сте сами в ресторанта. По-голям проблем е какво точно да си изберете от менюто, защото там са едни от най-добрите зеленчуци, плодове, сирене, месо и въобще кухня в Италия. Все пак, каквото и да си изберете, няма да сбъркате.

2. Доведете семейството си

36838

В Италия всеки повод събира цялото семейство и то е на пиедестал. Цялата голяма рода е заедно на пазари, винарни, ресторанти, петзвездни хотели. Отношението, особено към децата, е много добро, а те се радват да бъдат на нови интересни места като замъци, църкви, сладоледени щандове или сред природата. С други думи - Тоскана може да е забавление за цялото семейство.

3. Забавлявайте се

36839

Бързата италианска реч, тяхното бясно жестикулиране, дори бързите им спортни коли създават впечатление за култура, която обича да се движи на скорост. Животът в Тоскана обаче е значително по-бавен и малко неща могат да го раздвижат. Престоят в Тоскана ще ви даде възможност да се насладите на кафето си, на разговора си, на съзерцанието си.

4. Опознаване и оценяване на виното

36837

Гроздето Санджовезе е основен елемент в редица известни местни вина като Брунело ди Монталчино (Brunello di Montalcino) и Кианти Класико (Chianti Classico). Заради огромното разнообразие във видовете, реколтите и отлежаването на напитката, всеки местен има собствена версия за това кое е добро вино. Най-добре изберете правилното вино за вас, като опитате реколтите в трите популярни винарски региона – Монталчино, Монтепулчиано и Кианти. 

5. Правилният сезон

36841

Основният туристически наплив към Тоскана е през юли и август, но областта е доста празна през пролетта и есента, когато единствените туристи там са други италианци. Тогава температурите не са толкова високи, а и можете да намерите да спите на по-добри места за по-добри цени. 

6. Движението

36840

Тоскана разполага с добри магистрали и малки пътища, които са широки и с добра маркировка. Движението из областта е доста улеснено, но, все пак, ползвайте джипиес, защото много от малките села не са означени на картата.