70 000 млади балканки ще заплуват в българските реки

  • 70 000 млади балканки ще заплуват в българските реки
    70 000 млади балканки ще заплуват в българските реки

След като научиха коя е балканката и защо е застрашена от изчезване, над 9000 души се включиха в кампанията за нейното спасяване.

70 000 едногодишни балкански пъстърви ще заплуват свободно в българските планински реки в периода 11-20 май 2014 г. Популацията от балканки ще нарасне благодарение на второто издание на кампанията „Дай шанс на Балканката!” на Лидл България и Риболовен клуб Балканка.

В периода 3-17 април 2014 г. над 9000 фенове на Лидл България във Facebook се включиха в онлайн ловене на риби чрез приложението „Дай шанс на Балканката2!”. За 15 дни те успяха да уловят точно 67 912 балкански пъстърви. Лидл България ще допълни бройката и ще финансира зарибяването с общо 70 000 рибки.

Балканската пъстърва е най-бързо изчезващият вид в нашите планински реки. Това е резултат от много външни фактори, сред които използването на забранени методи за риболов и зарибяването с чужди видове като американката, които изяждат храната, хайвера и малките на балканката. Лидл България застава зад идеята, че заедно можем да направим много за съхраняването на вида.

Повишеният интерес към второто издание на кампанията „Дай шанс на Балканката!” показва, че хората са загрижени и искат да помогнат за решаване на проблема. Благодарим на всички наши фенове в социалната мрежа, които отделиха от времето си, за да ловят виртуални балканки. Благодарим и на всички блогъри, които помогнаха кампанията ни да достигне до максимален кръг от хора”, заявиха от компанията.

Радваме се, че успяхме да достигнем отново до активните хора в социалната мрежа и чрез помощта на Лидл България ще имаме възможност да зарибим над 120 км планински реки с млади балканки”, заяви Алън Тюфекчи, председател на УС на Риболовен клуб Балканка.

За Лидл:

Lidl е част от немската Шварц-група, оперираща в областта на търговията с хранителни и нехранителни продукти. Lidl има около 10 000 магазина в повече от 20 европейски страни. Компанията е основана през 30-те години на XX-ти век в Германия (седалище Некарсулм) и се отличава с бърз и постоянен растеж.

Повече информация може да намерите на: www.lidl.bg и www.facebook.com/lidlbulgaria