7 безплатни забележителности в Истанбул

  • 7 безплатни забележителности в Истанбул
    7 безплатни забележителности в Истанбул

Този цветен и богат град предлага много възможности за безплатни забавления!

Истанбул разполага с изобилие от места, за които няма да ви се налага да отваряте портфейла си. Възползвайте се от дните, в които голяма част от историческите сгради и музеи са с вход свободен! Вижте нашите предложения за безплатни занимания в турския град.

Музеят на модерното изкуство 

Това е един от най-важните центрове на Истанбул за съвременно изкуство за местни и международни артисти. Намира се на европейския бряг на Босфора. Разположен е на два етажа, като на първия са временните експозиции, а на втория е постоянната. Можете да влезте безплатно в него всеки четвъртък.

Музей на живописта и скулптурата 

Основан от Ататюрк през 1937 г., това е един от първите художествени музеи в Турция. Тук са изложени творбите на художници от 19-ти и 20 -ти век като Осман Хамди бей и Бедри Рахми. Музеят е отворен за безплатни посещения всеки ден между 10:00 и 16:30ч. , без неделя и понеделник.

Пера музей

Частният музей се е приютил в красива сграда от 19-ти век. В него можете да разгледате много ориенталски картини, както и други временни изложби. Тук са гостували имена като Анди Уорхол, Хуан Миро, Фрида Кало и Пабло Пикасо. Посещението в музея е безплатено всяка петък вечер между 18:00 и 22:00ч. 

САЛТ Галата (Salt Galata)

Най-общо казано, това е място за изкуство, което се намира в бившата Османска банка. То впечатлява с изумителната си архитектура, библиотека и изложбени пространства. Безплатно можете да разгледате библиотеката, художествената галерия и Музея на Османската банка. В сградата има още ресторант, кафене и книжарница, в които можете да си починете след разходката.

Художествени галерии по улица Истиклял

Едни от най-добрите художествени галерии в града са точно на този булевард. Не пропускайте известния „Египетски апартамент“ (Mısır Apartmani) - красив арт-нуво жилищен блок, който има различна художествена галерия на всеки етаж.

Обиколка на Балат

Прекарайте деня си е едно от най-колоритните места в Истанбул – старият еврейски квартал Балат – без да харчите никакви пари! Разходете се между старите и пъстри сгради. Разгледайте двете останали синагоги – Ахрида и Янбол.

Зейрек джамия

Това е източно православна църква, превърната в джамия. Всъщност става дума за две църкви и един параклис, строени от византийците, след падането на Константинопол. Тези три храма се превръщат в джамията Зейрек.