7 дестинации за любителите на Шекспир

  • 7 дестинации за любителите на Шекспир
    7 дестинации за любителите на Шекспир

Почитателите на Шекспир вероятно първо биха се сетили да отидат в неговата родина - Англия, за да се доближат до творчеството му. Оказва се обаче, че можете да надникнете в света на най-известния английски писател през най-неочаквани кътчета от света.

1. Гренада

Всяка година през юли и август в карибската островна държава Гренада се провежда карнавал. По това време освен разноцветни костюми и карибски ритми можете да откриете и надпревара по рецитиране на Шекспир. Историята на това иначе доста забавно мероприятие не е особено свежа. Датира отпреди около 100 години, когато един от най-заможните робовладелци на острова решава, че за робите му ще е полезно да научат малко Шекспир.

2. Мексико

В градчето Лос Барилес, Мексико, всяка година се играе по една от най-известните пиеси на Шекспир. Мястото на представлението е нещо средно между ранчо и хотел. Ако сте класик, когато става въпрос за творбите на Шекспир, тези представления може би няма да ви станат любими, тъй като представят своя уникална гледна точка. Така например "Сън в лятна нощ" се превръща в "Сън в хавайска нощ" и непременно се съчетава с хавайски полички и коктейли Май Тай.

3. САЩ

Ако следващата ви дестинация е САЩ, можете да бъдете спокойни - там творчеството на Шекспир се отбелязва на доста места. Специални Шекспирови фестивали пък се провеждат в щатите Алабама, Юта, Тексас и Айдахо. Освен това е доста разпространено да се изнасят представления на автора в разнообразни паркове.

4. Германия

В немския град Нойс, който се намира близо до Дюселдорф, феновете на Шекспир са стигнали дотам, че дори са построили свой собствен театър "Глоуб". Разбира се, този е по-малък от оригиналния, но за сметка на това се намира на място, което сякаш е излязло от някоя Шекспирова творба. Фестивалът в памет на Шекспир се провежда всяка година през юни и юли.

5. Италия

Всеки истински любител на Шекспир ще намери своята нирвана във Верона. Атракциите, свързани с Ромео и Жулиета, са безкрайни, а някои места предлагат и забавления, при които дори може да се почувствате като героите от прочутата шекспирова творба. Една от най-популярните забележителности на Верона е балконът на Жулиета. Ако пък в момента не можете да посетите града, можете да напишете писмо до Жулиета и да го изпратите до нейния фен-клуб във Верона. Всяка година на Св. Валентин се избира победител - този, който е написал най-трогателното писмо.

6. Дания

Замъкът Кронборг в града Хелзингор е известен и с името Замъкът на Хамлет, тъй като е част от едноименното произведение на Шекспир. Освен това е един от най-важните ренесансови замъци и е част от списъка на ЮНЕСКО. В момента функционира като музей, който може да забавлява с еднакво голям успех възрастни и деца.

7. Англия

Като родина на Шекспир, Англия предлага страхотни възможности за неговите почитатели. Можете да посетите град Статфорд на Ейвън - родното място на автора. Няма как да избягате от магазинчетата с Шекспирови сувенири, нито от баровете с тематични напитки, но градът предлага много повече от това. Старинните къщи са добре запазени, а и можете да гледате постановка на Кралския Шекспиров театър, което е наистина специално преживяване.

Лондон е едно от най-популярните места, където можете да отпразнувате творчеството на Шекспир. Там се намира известният театър "Глоуб", както и множество тематични изложби.

Това са едва част от местата, на които можете да се насладите на шекспировото изкуство. Английският писател е популярен почти навсякъде по света, така че не се изненадвайте, където и да срещнете атракции, свързани с него.