7 факта за Китай, които най-вероятно не знаете

  • 7 факта за Китай, които най-вероятно не знаете
    7 факта за Китай, които най-вероятно не знаете

Китай е държава с древна култура, коренно различна от всичкокоето ни е познато – като се започне от устройството на социума и се мине през музиката и изкуството. 

Затова подбрахме няколко любопитни факта за китайската култура.

Ето ги и тях:

1. Религията

Заради доминиращото влияние на комунизма, по-голямата част от китайското население не признава официално, че не почита определена религия. Според последни проучвания над 50% от китайците не са религиозни. Малкият брой вярващи пък са последователи на даоизма и конфуцианството.

2. Езиците

В Китай има 7 основни диалекта. Официалният език се казва Путонгуа и е разновидност на мандарин, като именно той е диалектът, на който се говори в Пекин.

3. Кулинария

Кухнята на Китай е силно повлияна и обособена от отделните административни единици в страната. Основа на всяка от тях обаче е оризът, а много често в ястията присъстват и фасул, зеле и лук. В Китай се яде сравнително малко месо, като най-предпочитаните са пилешкото и свинското. Тофуто е на почит, като алтернативен източник на протеин, а най-предпочитаната напитка в Китай е чаят.

4. Китайската Нова година

Най-почитаният празник в Китай е Пролетният фестивал. Това всъщност е отбелязването на Китайската Нова година. Всяка година датата е различна и се пада накъде между средата на януари и средата на февруари. Това е времето за почитане на семейството и предците. Около този празник е една от най-голямата миграция на хора ежегодно, тъй като буквално милиони китайци пътуват към родните си градове, за да отдадат почит на предците си. Празненствата продължават 15 дни и са придружени с много фойерверки и паради с големи танцуващи дракони.

5. Китайската писменост

Китайската писменост не е променяна в продължение на хилядолетия. Символите изразяват не толкова звуци, колкото нещо конкретно. В китайския език има 60 000 символа, като в ежедневието от тях се използват 5000.

6. Символът на Китай

Символът на Китай е драконът. В тамошната култура се смята, че драконът контролира дъждовете и наводненията и е символ на силата и късмета.

7. Бракът в Китай

В Китай е много популярно младите хора да се свързват помежду си чрез сватовник. Както в много други страни, така и тук, уредените бракове са били нормална практика. Днес традицията, в много случаи, остава, но е леко изменена. Любопитно е, че позволената възраст за брак в Китай за жените е 20, а за мъжете – 22 години, като е прието разходите около сватбата да се поемат от семейството на младоженеца.