7 книги, които да прочетете на един дъх

  • 7 книги, които да прочетете на един дъх
    7 книги, които да прочетете на един дъх

Извънредното положение може би ще ни подтикне да четем повече от всякога, тъй като именно сега разполагаме с достатъчно свободно време.

В световната литература има много заглавия, на които си струва да бъде обърнато внимание. Тъй като не можем да обхванем всички тях, то днес сме решили да се спрем само на онези, които са достатъчно кратки, за да бъдат прочетени за един следобед време. Ето ги и нашите предложения:

1. “Закуска в “Тифани”, Труман Капоти

Това произведение, освен че носи световна слава на автора и на актрисата Одри Хепбърн (тя играе в едноименния филм), е само 120 страници. Струва си да отделите малко време, за да прочетете този шедьовър, а защо не и да изгледате филма след това. Имайте предвид, че може би времето за четене ще е не повече от времетраенето на лентата.

2. “Десет малки негърчета”, Агата Кристи

Тази книга, както и останалите произведения на Агата Кристи, е завладяваща и сравнително кратка, така че едва ли ще е проблем да я прочетете на един дъх. Върху 224 страници авторката разгръща заплетена история, която е толкова интригуваща, че няма начин да я оставите, преди да сте видели края ѝ.

7 книги, които да прочетете на един дъх

3. “Хроника на една предизвестена смърт”, Габриел Гарсия Маркес

Този автор е известен с дългите си романи, които въпреки това са толкова увлекателни, че се четат на един дъх. Ако все пак искате да се запознаете с някое по-кратко произведение на Маркес, то “Хроника на една предизвестена смърт” е идеалният избор. Макар да е само 112 страници, тази творба доказва, че популярността на автора ѝ е напълно заслужена.

4. “Странният случай с д-р Джекил и мистър Хайд”, Робърт Луис Стивънсън

Имената на тези персонажи са се превърнали в нарицателни за характер, който крие тъмната си страна зад светла фасада. Макар и само 80 страници, това произведение поставя въпроси за двойнствената човешка природа, за борбата между доброто и злото. Трябва да споменем, че всичко това е пресъздадено от автора по един завладяващ начин, който със сигурност ще ви накара да прочетете книгата на един дъх.

5. “Великият Гетсби”, Ф. Скот Фицджералд

Историята се развива през 20-те години на миналия век в Ню Йорк. Ще се запознаете отблизо със света, пресъздаден в романа, а именно – лъскави партита, красиви жени, чаровни мъже, любов, интриги и трагедия, всичко това по пътя към Американската мечта. Книгата е 184 страници, които си струва да бъдат прочетени.

6. “Старецът и морето”, Ърнест Хемингуей

Това произведение е само 80 страници, но се е превърнало в емблематично за творчеството на Хемингуей. Освен, че с него той печели “Пулицър”, то допринася и за отличаването на писателя с Нобелова награда за литература. Главен герой в “Старецът и морето” е старият рибар Сантяго, който се бори с всички сили да запази улова си. Историята е за силата на човешкия дух, за късмета, гордостта и надеждата.

7 книги, които да прочетете на един дъх

7. “Любовникът”, Маргьорит Дюрас

Действието е разгърнато върху 112 страници, като представя спомените на авторката  от пребиваването и в Сайгон по време на младостта ѝ. Историята разказва за любовта между младо бяло момиче и доста по-възрастен китаец. Освен това, историята е и за раздялата, спомените и дните от залеза на Френската колониална империя.