7 причини да посетиш Широка лъка

  • 7 причини да посетиш Широка лъка
    7 причини да посетиш Широка лъка

Колкото пъти да сме били в магическата планина, винаги имаме поне още толкова на брой причини да се върнем отново!

Родопите са неизчерпаем източник на енергия, вдъхновение и наслада. Красива и тайнствена през всеки сезон, вижте защо да посетите планината... и по-специално прекрасната Широка лъка. 

1. Прекрасните пейзажи

Възрожденска родопска архитектура, стари църкви, сводести мостове и калдъръмени улички, заобиколени от вековни смърчови гори, тук-там редуващи се с тучни зелени поляни. При тази гледка има голяма вероятност да забравите за електронните си устройства и да искате само да „попивате“ с очи и с цялата си душа.

2. Прохладата на планината

Ако ви е омръзнало да се препичате по родни и чужди плажове, да дишате спарения въздух на големите градове, ако искате да прекарате свободния си ден на чист въздух или просто мечтаете за една прохладна нощ, в която да се наспите, това е мястото. И не забравяйте да си вземете връхни дрехи, защото тук вечер наистина става доста студено.

3. Изобилието на планината

Тук вероятно няма намерите акай бери, боб мунг и киноа, но пък всичко, което е родила планината е екологично чисто, много вкусно и „натъпкано“ с полезни вещества. Диви гъби, билки и горски плодове могат да се намерят в натурален вид в околностите на Широка лъка. Освен това напоследък се възражда и високопланинското животновъдство и все по-лесно се намират месни и млечни продукти от местните овцевъди. Ако пък успеете да си набавите домашно отгледани зеленчуци и плодове от някоя баба, си е ваш личен бонус.

4. Лесен достъп до забележителности наоколо

Искате да посетите с. Гела, Ягодинската пещера и Дяволското гърло, да се отбиете до Момчиловата крепост и Каньона на водопадите, имате интерес и към Рожен и Момчиловци, но как да организирате всичко това без всекидневно местене от хотел на хотел? Отседнете в Широка лъка. Разстоянията от тук до повечето забележителности в Родопите са нищожни и така ще можете да пътувате и на изток, и на запад, и да се прибирате по едно и също време вечер.

5. Събития

Безспорно най-популярното събитие в района за лятото е Гайдарското надсвирване, което събира стотици гайдари и хиляди публика на едно от най-магнетичните места в Родопите – Илинденските поляни край село Гела. То се провежда винаги през първата събота на месец август. На същото място в неделя се организира и Илинденският събор. На 15-ти август се отбелязва и празникът на Широка лъка – Успение на Пресвета Богородица, а почти всеки уикенд има малки и големи събори в многобройните храмове около селото.

6. Съхранената култура

Широка лъка се слави като пазител на родопската култура и това не е случайно – селото е едно от първите в Родопите, сдобило се с църква и училище. Днес тук се намира Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, от което произлизат едни от най-прочутите гайдари и певици в планината. В селото всяка година излизат коледари, сурвакари, лазарки и кукери. В Широка лъка можете да чуете уникалния широколъшки диалект, съхранил стари езикови форми. На широколъшки диалект има запазени песни, стихове и дори пиеса, която се изпълнява от самодейния състав към читалището.

7. Широколъшката кухня

Няма как да посетите Широка лъка и района без да опитате от култовите за тези земи чеверме, пататник, клин, фасул, овче кисело мляко и сирене, саздърма, колаци... Не само ще ви харесат, ще искате да си вземете и за вкъщи. Храната тук ще засити сетивата ви и ще ви зареди с енергия за дълги пътешествия.

Текстът е изпратен от Златка Митова за рубриката „Стани автор“.