Ханг Сон Дунг – огромната и непозната виетнамска пещера

  • Ханг Сон Дунг – огромната и непозната виетнамска пещера
    Ханг Сон Дунг – огромната и непозната виетнамска пещера

Ханг Сон Дунг или в превод „планинска речна пещера" е едно от най-впечатляващите места в Централен Виетнам.

Тя е открита през 2009 г. и представлява част от мрежа от 150 пещери (повечето, от които все още непроучени) в Анамитските планини, част от национален парк „Фонг На-Ке Банг“, край границата с Лаос.

Интересен факт е, че п
о време на първата експедиция, екипът изследвал 4 км от Ханг Сон Дунг се изправя пред 60-метрова кална стена от калцит. Нарекли я „Великата виетнамска стена. Над нея различили открито пространство и бледа светлина, но нямали представа какво има от другата страна. Година по-късно седмина британски пещерняци, няколко учени и група носачи успяват да изкачат стената и да проникнат по-навътре в пещерата.

„Преминавайки отвъд“ те се натъкват на сноп слънчеви лъчи, който се спуска в пещерата като водопад. Сводът, през който нахлува светината обаче, е огромен поне 90 м в диаметър. С помощта на слънцето се разкриват изумителните пропорции на Ханг Сон Дунг – вътре има достатъчно място за цял квартал от 40-етажни сгради. Там се вижда още калцитна кула на пода на пещерата, висока над 60 м и обрасла с папрати, палми и други растения от джунглата. По периферията на огромното пространсто висят сталактити, а лиани се вият на няколкостотин метра от повърхността.