8 неща за Виетнам, които пътешественикът да знае

  • 8 неща за Виетнам, които пътешественикът да знае
    8 неща за Виетнам, които пътешественикът да знае

Виетнам дълги десетилетия беше извън обсега на туристическите потоци, заради войните, на които беше арена, а след това и заради затегнатия комунистически режим в страната. 

В последно време азиатската държава показва все по-голям туристически потенциал, защото има какво да предложи на чужденците - от дълга и интересна история, през екзотика до нощен живот и забавления.

Въпреки че валутата е ужасна и объркваща, а плажовете не са толкова добри, колкото в Тайланд, Виетнам има на своя страна един плюс и той е очарованието на страна, която с достойнство е запазила духа и културата си, докато в същото време плавно навлиза в случващото се в 21-ви век.

34877

1. Умирай трудно в трафика

Както в повечето азиатски държави, пресичането на улицата може да стане изпитание във Виетнам. Трафикът от коли, мотоциклети, рикши, колела и хора е постоянен, заради което трябва да знаете някои неща. В момента, в който се окажете на платното, не се чудете, не спирайте, не пишете SMS и не разглеждайте картата, докато не пресечете окончателно улицата. Пресичайте бавно, но сигурно, и не спирайте.

Ако се придвижвате с мотор, също трябва да бъдете внимателни. Носете каска, не носете висящи бижута и закачете добре чантата си за мотоциклета, за да не я отнесе някой. Проверете возилото, защото някои мотори имат отделение за чанти под седалката.

2. Истински хот-дог

Виетнамската храна е вкусна, но трябва да сте внимателни за хигиената, когато ядете на улицата. Търсете заведения, в които има повече местни хора, защото това може да ви предпази от болести, а и вероятно храната ще е по-добре приготвена.

Популярните вицове за храната с кучешко месо и виетнамците са верни, там то се нарича тит чо. От 1997 г. на местните им е забранено да ядат котки, но тит мию все още е любим на хората и за такова месо има нелегален внос от Лаос и Китай. Освен всичко това, във Виетнам не забравяйте да пиете много вода, но тя винаги да е бутилирана.

34879

3. Дрехите са отношение

Трябва да знаете, че лятото във Виетнам е много топло и влажно, но през зимата в Северен Виетнам е става студено, така че ще ви трябва яке. Най-добре да проверите какво ще е времето, преди да отидете там и се снабдете чадър/дъждобран.

По отношение на дрехите по принцип, трябва да знаете, че в пагодите и храмовете във Виетнам няма да ви пуснат, ако имате вид на редови турист. Най-добре си носете шал или тениска, които да закриват раменете ви, когато влизате вътре, и забравете за дрехи от рода на къси поли.

4. Такситата са си таксита

Таксиметровите шофьор, които чакат да ви закарат от летището до хотела, са духовни братя на софийските. Така че, най-добре си осигурете транспорт чрез хотела си, за да не бъдете излъгани с пари от местните бакшиши. Освен това, шофьорите във Виетнам не обичат правилата по пътищата, така че не позволявайте на шофьора си да говори по телефона, докато кара, защото те обичат умишлено да пропускат завои, което оскъпява пътуването. И като стана дума за измами и престъпления, трябва да знаете, че джебчиийте във Виетнам не са чак толкова голяма напаст, но все пак ги има, особено в Стария град на Ханой и Фам Нгу Лао в Сайгон.

34876

5. Кажете "зеле!"

Виетнамците са учитиви няма да ви откажат да ги снимате или да се снимате заедно, но винаги ги предупреждавайте, преди да го направите. Има и места, където снимането е забранено като Мавзолея на Хо Ши Мин или някои военни сгради.

6. За влюбените

Вероятно ще се изненадате колко консервативна държава е Виетнам, но това е факт. Ако сте двойка, избягвайте да се целувате на публични места, защото там това не е прието. Ще забележите как стоят тези неща наоколо - най-много да видите гаджета, хванати за ръце.

34878

7. За бюрократите

Виетнамските власти, подобно на всички в развиващите се държави, са луди на тема бюрокрация. Така че гледайте всичките ви документи да са изрядни и паспортът ви да е валиден до 6 месеца след пристигането ви във Виетнам.

8. Ханой или Сайгон?

Според това, което търсите, трябва да изберете един от двата най-големи града във Виетнам. Ако търсите традицията и историята, тогава Ханой е вашето място - там е Мавзолеят на Хо Ши Мин, там са многобройните пагоди, там е добре запазеният Френски квартал. Ако искате купони и нощен живот, тогава се насочете към Сайгон (Хо Ши Мин) с неговите неонови светлини, барове на покривите, многобройни кафенета, културни и музикални събития.

34880