9 лесни научно доказани начина да сте щастливи по Коледа

  • 9 лесни научно доказани начина да сте щастливи по Коледа
    9 лесни научно доказани начина да сте щастливи по Коледа

Коледните празници и празниците по принцип са създадени, за да се смеем, пеем, ядем и пием – с две думи да бъдем щастливи.

Често обаче сме толкова стресирани от целия предпразничен хаос и ужас, че яденето и пиенето по Коледа са налице, щастието обаче – не.

Затова и няколко подсказки за това какво може би пропускате по пътя към празничното щастие, базирани на последните психологични изследвания.

1. Гледайте забавен коледен филм

Направете си чаша чай с ром или греяно вино си пуснете някой от забавните коледни филми, които вървят всяка година, по всички канали, по всяко време от Коледа до Нова година. Проучванията сочат, че смехът ни прави по-щастливи. Стресът ни прави сериозни и раздразнителни, а смехът отпуска мускулите и действа срещу причинителите на стрес.

2. Прегърнете любим човек

Прегръдката на обичан човек води до отделянето на окситоцин в мозъка – хормон, който ни кара да се чувстваме щастливи. Така че всеки подарък – с дълга и напоителна прегръдка.

3. Изпънете се на дивана

20503

Защото изпъването на тялото, включително краката и ръцете, е начин да намалите стреса. Нужни са само 2 минути, за да има ефект, но не пречи да се поувлечете в лежането. Полезно е все пак.

4. Бъдете благодарни

Избройте наум всичките позитивни неща, хора и случки, които имате в живота си и това ще помогне на мозъка ви да се преориентира от мрънкане към щастие.

5. Творете

39769

Независимо дали е плетене, майсторене на картички или опаковане на подаръци, доказано е, че творчеството ни прави щастливи. Ефектът от творенето е сравняван от учените с този от медитирането.

6. Направете семейни снимки

Чувствате ли се изнервени и затворени като в капан с всички от семейството за дългите дни на празниците? Ако при вас е така, направете няколко снимки. На психологическо ниво това ви помага да се откъснете от емоционалния стрес и да се превърнете в наблюдател на ситуацията – което пък ви успокоява. Напишете забавни коментари за снимките и ги споделете в социалните мрежи.

7. Целувайте се

И за целувките отдавна е доказано, че увеличават щастието, удължават живота и подобряват имунната система. Колкото повече и по-дълго, толкова по-добре.

8. Пейте

8998

Не е за вярване, но пеенето (на глупави коледни песни или на каквито и да било други песни) буквално променя химичния състав на мозъка ви. Отделят се ендорфини и окситоцин, които са хормони на щастието. Колко лесно!

9. Поговорете с майка си

Да, знаем, че ще кажете, че зависи от майката. Но проучванията показват, че само 15 минути разговор с майка ви води до отделянето на окситоцин.