9-те най-красиви пристанища в света

  • 9-те най-красиви пристанища в света
    9-те най-красиви пристанища в света

Зашеметяващо красиви, както игриви, така и спокойни, тези пристанища предлагат по нещо за всеки - от водни спортове и разходки, до красиви гледки и гарантирано ще успокоят душата ви.

Нека разгледаме 9 от най-красивите пристанища в света:

1. Сидни, Австралия

9-те най-красиви пристанища в света
Снимка: pixabay

През сравнително тесен проход между две извисяващи се пясъчни скали, пристанището в Сидни би било красиво и без емблематичния си Harbour Bridge и Opera House. То е дом на малки входове и заливи, заобиколени от недокоснати храсти и около оживения CBD (Централен бизнес район) пенливите води придават на града истински блясък. В слънчев ден, когато платноходките са навън и водата блести като диаманти, няма друго пристанище, толкова красиво.

2. Котор, Черна гора

9-те най-красиви пристанища в света
Снимка: pixabay

Заобиколен от отвесни гранитни стени, с води с дълбок нюанс на кобалтово синьо, пристанището, което обслужва средновековния заграден град Котор, е като мита и легенда. Намерете пътеката в задната част на града - отвъд калдъръмените улички, мъничките площади и древните църкви - и се изкачете по стръмните стъпала до малък параклис за спираща дъха гледка към града, неговото пристанище и зашеметяващия залив отвъд.

3. Виктория, Хонконг

9-те най-красиви пристанища в света
Снимка: pixabay

Разделяйки остров Хонконг на юг от китайския континент на север, дълбоките защитени води на Victoria Harbour направиха Хонконг едно от най-важните търговски пристанища в света. Икономическото му значение продължава и до днес, отразено в извисяващите се небостъргачи, които са надвиснали от двете страни.

За да оцените най-добре красотата на пристанището, хванете един от старите фериботи на Star, които редовно се движат през пристанището между остров Хонконг и Коулун. Популярно както при пътуващите, така и сред посетителите, това е истинско приключение. (И е евтино също.)

4. Неко, Антарктида

9-те най-красиви пристанища в света
Снимка: pixabay

Заобиколен от дълбоко изсечени замразени фиорди и ледници  и доминиран от внушителната по-голямата част от планината Франсе, пристанището Неко е една от основните точки за пристигане в Антарктида. Тя е кръстена на китоловен кораб, който е бил закотвен тук в началото на 20-ти век.

5. Рио де Жанейро, Бразилия

9-те най-красиви пристанища в света
Снимка: pixabay

Залив във формата на балон, който се движи на 20 мили навътре във вътрешността на пристанището на Рио де Жанейро, е зрелищна смесица от бели пясъчни плажове, драматично оформени планини и искрящи морета. За португалските изследователи през 16 век осигурява благословено облекчение и сигурна котва след плаване по коварните Атлантически морета. За днешните посетители това е детска площадка, където могат да плават и плуват и да се разхождат из националните паркове и планините, които го заобикалят.

6. Стокхолм, Швеция

9-те най-красиви пристанища в света
Снимка: pixabay

Никога не сте далеч от водата в Стокхолм. Шведската столица се намира на 14 острова, простирайки се до мястото, където езерото Меларен се влива в Балтийско море. И изглежда всичко в града е проектирано така, че да се възползва максимално от пристанището, от многобройните паркове, които очертават бреговете му, до грандиозните сгради като Кралския дворец и кметството, които гледат отвъд успокояващите води.

Гражданите на Стокхолм се възползват максимално от воднистите си околности. Точно извън града и по крайбрежието е островната верига на Стокхолмския архипелаг,  популярна зона за отдих, с много от малките острови, изпъстрени със ваканционни места за отсядане.

7. Английско пристанище, Антигуа

9-те най-красиви пристанища в света
Снимка: pixabay

Английското пристанище се намира в крайната южна част на Антигуа. Кралският флот създава своя база тук през осемнадесети век. Тесният му вход трудно се забелязва от морето, осигуряващ убежище от преминаващи вражески военни кораби.

Днес пристанището е център за лодки и яхти, като реставрираните колониални сгради придават на мястото истински чар. Уверете се, че ще посетите бившата военноморска база на Нексонския докърд, виждайки работилници, сгради и други исторически предмети от времето, когато британският военноморски офицер Хорацио Нелсън е командвал.

Това е и единственото пристанище в света, което идва със собствен саундтрак от стоманен барабан. Отправете се към Shirley Heights в неделя вечер за барбекю и невероятна гледка, докато слънцето залязва.

8. Ванкувър, Канада

9-те най-красиви пристанища в света
Снимка: pixabay

Природата никога не изглежда далеч от красивото пристанище на Ванкувър. Градът е обкръжен от планини и парк Стенли, райско убежище от 1 1001 декара от местни гори и градски пространства. Намира се в сърцето на града.

Паркът е почти изцяло заобиколен от вода, а пътеката по периметъра на морската стена е популярна сред бегачи и туристи. И кой може да ги обвинява? Гледката към центъра на града тук е зашеметяваща, особено през есента, когато планините и парковете, които го заобикалят, засияват с нюанси на червено, жълто и оранжево.

9. Mo'orea, Френска Полинезия

9-те най-красиви пристанища в света
Снимка: pixabay

Истинско тропическо приключение, пристанището, което обслужва сърцето на остров Моореа във Френска Полинезия, изглежда като излязло от картината на Пол Гоген. В Моореа няма градски център - просто мънички традиционни селца, заобиколени от буйни живи плетове и ярки цветя, кристално чисти лагуни и обляни с палми плажове. Гледайки над него, се вижда мрачното присъствие на Муа Роа, назъбен връх, видим отвсякъде на острова.