Акве калиде - древен град и лековити извори край Бургас

  • Акве калиде - древен град и лековити извори край Бургас
    Акве калиде - древен град и лековити извори край Бургас

"Преди много, много години хората, населявали тези земи, открили място, което сякаш било частица от рая.

Най-голямата благодат на това райско кътче била горещата вода, извираща от недрата на майката Земя. Минералните извори дарявали здраве, живителната течност лекувала от различни болести. Оттогава до ден днешен хората неизменно използват и тачат лечебните извори на Акве калиде".

Древният балнеокомплекс "Акве калиде" се намира в бургаския кварнал Ветрен. Тук могат да се видят останки от стария град Акве калиде - Термополис. Още преди 2500 години траките създават край топлите извори светилището на Трите нимфи, а в началото на II-ри век римският император Траян изгражда първите големи терми.

Името Акве Калиде означава "при горещите води". Те са причината на това място римляните да построят град с внушителен бански комплекс, който бързо се превръща във водещ лечебен център. Водата тук е с температура 41 градуса. Тя е слабо минерализирана, бистра, без мирис и с много добри питейно-вкусови качества. Доказано е, че лекува редица заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система и спомага благотворно за общото укрепване на организма. 

 
Археологическите проучвания на Акве Калиде започват през 2008 г. Те разкриват част от римска баня, фрагменти от градска крепостна стена и богата колекция от находки от Античността и Средновековието. Тя включва византийски печати от X до XII век, сред които и императорски златни накити от римския и османски период, хиляди монети - златни, сребърни, бронзови. Сред тях се открояват особено ценните златни монети на императорите Константин IV Погонат и Юстиниан II Ринотмет от началото на VIII век.   
 
 
В Акве Калиде може да видите и реставрираната баня на султан Сюлейман Великолепни, която е превърната в музей. В него 3D-прожекция ще ви пренесе във времето на траките и легендата за Свещения извор на Трите нимфи, през римската и византийската епоха, кръстоносните походи, до управлението на Сюлейман Великолепни. В предверието на Банята можете да разгледате и откритите артефакти.   
 
 
Полезна информация:

Работно време: Всеки ден от 10:00ч. до 19:00ч. 
В туристическия комплекс има детска площадка, кафене, магазин за сувенири.
Такси за посещение тук