Алберто Оркахо и необикновените му пътешествия от цял свят

  • Алберто Оркахо и необикновените му пътешествия от цял свят
    Алберто Оркахо и необикновените му пътешествия от цял свят

Обичате пътешествия с вълнуващи приключения? Но смятате, че са трудни, не сте в състояние да ги направите или нямате достатъчно информация?

Книгата „10 необикновени пътешествия, с които да се насладиш на земята“ (10 original trips to enjoy the earth) ще разсее всичките ви притеснения. Това е практично ръководство за 10 дестинации от цял свят. Ние от Peika.bg се свързахме с автора му – Алберто Фернандес Оркахо. Вижте какво ни сподели той за себе си, за книгата и за най-странните неща, които са му се случили по пътя.

- Здравей, Алберто! Къде те откривам в момента?

- Здравей! В момента съм си в Испания. Живея в Барселона.

- Защо реши да напишеш книгата „10 необикновени пътешествия, с които да се насладиш на земята“ (10 original trips to enjoy the earth)?

- Стана случайно. Исках да направя едно пътуване до Канада. Купих си пътеводител, за да избера интересно място, което да посетя и започнах да чета. Прелиствах страница след страница. Това беше много ключов момент, защото първоначално си мислих, че няма нищо интересно за правене, но после открих, че мога да карам каяк сред косатки. Бях много изненадан. Тогава си помислих: Ако се интересувах от природата, откакто бях на 5 години и знаех, че мога да карам каяк сред косатки, колко ли повече пътешествия щях да съм направил? И така реших да създавам книга, която включва 10 пътувания, които са ме изненадали с нещо.

Алберто Оркахо и необикновените му пътешествия от цял святСнимка: Alberto Fernandez Horcajo

- Защо наричаш своите приключение „необикновени“?

- Думата е субективна. Тя се осланя на моя опит. Това са пътешествия, които са ме изненадали и които не могат да бъдат открити в туристическа агенция. Въпреки че в книгата съм добавил и няколко не толкова нестандартни пътувания. Те са за хората, които търсят повече сигурност, отколкото приключения.

- Как подбра дестинациите, които да включиш в книгата?

- Първият критерий, който се подразбира от заглавието, е да са нестандартни. Беше важно и да имам богато фотографско съдържание. Исках да включа дестинации от цял свят и да представя различни екосистеми като пустиня, джунгла, савана. В книгата съм разказал и за различните дейности, които могат да се практикуват там. 

- С какво твоята книга ще е полезна на пътешествениците?

- Това не е книга, която просто показва различни преживявания. Тя по-скоро е практично ръководство. С нея искам да ви науча как да стигнете до мястото, какви проблеми можете да имате там и как да ги решите. Затова смятам, че книгата би била наистина полезна за всеки пътуващ човек.

Алберто Оркахо и необикновените му пътешествия от цял святСнимка: Alberto Fernandez Horcajo

- Разкажи ми за най-странната история по време на твое пътешествие?

- Ще ти разкажа за една случа, която не влезе в книгата. Случи се в африканската савана. По-специално в Национален парк „Мана Пулс“. Това е едно невероятно място. Обикновено прекарвах цял ден навън, но един ден се върнах за обяд в лагера, който си бях устроил. Видях, че два бивола стоят на два метра от шатрата ми. Трябваше да чакам много дълго време, докато решат да си тръгнат. Тогава направих нещо глупаво. Видях, че напускат лагера и реших да се върна към палатката. По-малкият бивол обаче ме усети, върна се и се опита да ме убоде. За щастие го забелязах на време и се скрих зад едно дърво. Разбира се, това беше само предупреждение от негова страна. Ако беше решил, щеше наистина да ме намушка.

- Как предпочиташ да пътуваш – сам или с компания?

- Предпочитам да пътувам с приятели, но пък соло пътуванията ти дават предимства, за които не можеш да си представиш. Дестинациите, които включих в книгата съм обиколил сам, защото това беше вид работа. Трябваше да отида и да направя хубави кадри, а затова ми е нужда свобода и голяма всеотдайност.

Алберто Оркахо и необикновените му пътешествия от цял святСнимка: Alberto Fernandez Horcajo

- А спонтанен пътешественик ли си?

- Доста. Обичам да импровизирам по време на пътуване. Никога не събирам цялата информация за мястото, преди да тръгна. Това води до доста грешки, но пък този опит много ми помогна за създаването на книгата, в която има ценни съвети от практиката.

- Сподели какво си казваш преди да тръгнеш на пътешествие?

- Казвам си: внимавай за камерата, взе ли всичко необходимо? Опитвам се да не мисля за инцидентите, които могат да се случат по пътя, а по-скоро да се настроя положително за пътуването.

Алберто Оркахо и необикновените му пътешествия от цял святСнимка: Alberto Fernandez Horcajo

- Кой е най-ценният съвет, който си получавал от непознат?

- Може би, че всеки човек има предел на възможностите. Повечето от нас няма да получат абсолютно всичко, което искат, но е достатъчно удовлетворяващо поне да положат всички усилия затова.