Амстердам планира да премести "Червените фенери" в специално обособен център

  • Амстердам планира да премести "Червените фенери" в специално обособен център
    Амстердам планира да премести "Червените фенери" в специално обособен център

Туристите в Амстердам вече няма да могат да обикалят "публични домове с витрини" на известния квартал на червените фенери в Амстердам съгласно предложените нови туристически разпоредби.

Миналия април съветът на Амстердам забрани обиколките на средновековния квартал на червените фенери, наричан още Де Вален, в опит да се справи с проблема си с прекомерния туризъм.

Сега върви още една крачка напред с план за затваряне на прозорците на публичните домове на областта и преместването на „еротичния център“ от центъра на града. Всички работещи в тези помещения са посъветвани, че могат да преместят бизнеса си далеч от алеите на Singel и De Wallen в нов специално построен център - местоположението на който все още не е определено.

Амстердам планира да премести "Червените фенери" в специално обособен центърСнимка: pixabay

Кметът на Амстердам Фемке Халсема заяви, че иска да се бори с "нарастването на трафика на хора, като осигури безопасна среда, в която този тип работници да могат да управляват бизнеса си". Тя също така изрази загриженост относно парада на "зяпащите туристи" в квартала на червените фенери.

Въпреки това, когато идеята беше предложена за първи път, лобистка група, известна като Red Light United, заяви, че 90% (от 170) анкетирани жени в "Червените фенери" искат да продължат да работят в настоящото си местоположение. "Преместването на тези работни места не е опция, тъй като тогава клиентите няма да знаят къде да ги намерят", каза активистът и работник в квартала на червените фенери Foxxy по това време пред вестник Het Parool.

Амстердам планира да премести "Червените фенери" в специално обособен центърСнимка: pixabay

В други райони на града промяната също идва. Скоро туристите няма да могат да посещават известните кафенета в Амстердам, тъй като Halsema ограничава магазините само до жители. Градът продължава да преосмисля Амстердам и да се справя с огромния приток на туризъм. Деветнадесет милиона души посетиха града през 2018 г., като населението наброява 850 000 души. Туристическата такса за стаи беше повишена тази година и бяха наложени още ограничения за отдаване под наем на Airbnbs. Спират и нови магазини, ориентирани към туристите, които изскачат в града.