Балетни приказки или защо принцесите не чистят

  • Балетни приказки или защо принцесите не чистят
    Балетни приказки или защо принцесите не чистят

Какво се крие зад образа на принцесите, как се постига перфектният синхрон на сцената и защо всички артисти трябва да са малко луди?

Разговаряме с прима балерината на Националната опера и балет Марта Петкова и премиер балетиста Никола Хаджитанев, които са посланици на първата Нощ на театрите (София, 2013).


- Много деца, особено момиченцата, искат да станат балерини. Как тази мечта се превръща в реалност?

Марта: Съдейки по моята дъщеря, която е на 5 години и смята, че мама е принцеса и принцесите не чистят вкъщи, мисля, че основното, което очарова децата, са магията и приказката. Нормално е да искат да са балерини, защото са красиви, с корони, с балетни обувки, с много красиви костюми. Но бих казала, че това не е професия за всеки. Децата са много малки и неориентирани. Моята дъщеря също иска да става балерина, но като порасне, може би ще има други интереси. А това изкуство е за отбран тип хора – много борбени, може би малко луди. Всички артисти трябва да са малко луди. А зад образа на принцесите се крият много труд, страшно много болка, травми.

- А кои са приятните страни?

Марта: За мен трудностите бледнеят, защото удоволствията са много повече. Удоволствието от това да накараш цял салон да стане на крака или да се просълзи, или да вкараш зрителите в приказката, да изживеят всичко с теб – това са незабравими мигове. За мен и самата работа е удоволствие – да се доказваш, да градиш самоконтрол и да се усъвършенстваш.

- Вие сте сценична двойка. Как се постига перфектният синхрон?

Никола: Трудно. Но ние с Марта още от деца се познаваме много добре и двамата много добре се допълваме в залата и на сцената. Работата върви по-лесно, отколкото при други двойки. Голям принос за това има и нашият репетитор Ясен Вълчанов, с когото репетираме от много време. Но разбира се, и много работа и много репетиции. През последните няколко години изиграхме страшно много спектакли заедно. Тази любов, която я има между нас като двойка, я предаваме и на сцената. Хората вече започнаха да ни възприемат по-скоро като двойка, отколкото като отделни единици.

- С какво обичате да запълвате времето си извън сцената?

Марта: Аз гледам да отделям повече от свободното си време на дъщеря си, тъй като през сезона сме натоварени и имам по-малко време, за което много съжалявам. Цяло лято сме навън, по парковете, ходим на кино. Покрай децата и ние се чувстваме много щастливи. Иначе обичам да карам колело, за което Никола много ми се смее, излизаме с приятели, веселим се...

- Къде е пейката с най-хубавата гледка?

Никола: Най-близкият ми спомен е за едно прекрасно място с пейка в Единбург, с поляна и изключително красив изглед.

Марта: Като се замисля, наистина беше много красиво там. Живея много близо до Южния парк и си имам една моя си любима пейка, от която виждам цялата поляна.