Български филми: Последните черноморски пирати

  • Български филми: Последните черноморски пирати
    Български филми: Последните черноморски пирати
  • Български филми: Последните черноморски пирати
    Български филми: Последните черноморски пирати

Последните черноморски пирати“ е български документален филм за няколко мъже отвъд средната възраст, които прекарват дните от последните 20 години в риболов, пиене и копаене из баирите на Карадере в търсене на легендарното златно съкровище на Вълчан войвода. Като истински пирати те се наливат с ракия (при липсата на „йо-хо-хо, и бутилка ром!“), били са по затворите, някои са без зъби, псуват на поразия и си имат черно знаме с череп и кости.

Някои сцени напомнят на балканския реализъм от лентите на Кустурица. Няколко прасета със заровени в пясъка зурли. Магарето на единия герой, оборудвано с фарове за нощно движение, огледала за задно виждане и емблема от стар мерцедес, закичена на челото. Само че филмите на Кустурица са игрални, а небивалиците от "Последните черноморски пирати" са истински.

Има няколко култови реплики, които имат потенциала дълго да отекват в разговорите на безделниците. Още в началото на филма капитан Иван Джака дава заявка за бъдещ конфликт с другарите си с думите: „Аз съм роден в неделя. Ден неработен. Как ма виждате мене вие да работя в живота си? Аз съм роден за лидер, другите да копаят“.

Макар да е документален, филмът на много места си служи с похватите на игралното кино. В края човек се чуди: ама това наистина ли е документален филм?

На премиерата на лентата по време на 18-я София филм фест авторите потвърдиха – да. Хората са истински, това са си техните реплики, техните мисли, техният живот. Фактите са истински. Засегната е темата за застрояването на Българското Черноморие (само доколкото засяга героите, без да става политическа), появяват се сцени от турски сериал. Истинският живот, само че пречупен през огледалото на последните черноморски пирати.

Вярно, пирати без кораб, но пък толкова истински в мечтите и думите си, че към края на филма започвате да се чудите как така са ви станали малко симпатични.

"Последните черноморски пирати" е на режисьора Светослав Стоянов и сценариста Ваня Райнова. Филмът вече има няколко международни награди, предстои му да се бори за още.

Вижте и трейлър на филма "Последните черноморски пирати":

)