Бомон-Амел – спомен за една катастрофа

  • Бомон-Амел – спомен за една катастрофа
    Бомон-Амел – спомен за една катастрофа

Селото Бомон-Амел в момента е спокойно, закътано място в Северна Франция, последен дом на много мъже, които никога няма да се завърнат у дома.

На 1 юли 1916 г. селото е зад немските редици по време на страшната Битка при Сома от Първата световна война. Сражението е известно като най-мащабното и кръвопролитното в историята до този момент, а канадските войници усещат полъха на смъртта в тази катастрофа, повече от всички останали.

 37685

След битката...

1-и Нюфаунлендки канадски полк е включен в началната фаза на битката със задача да спечели контрол върху германските окопи около Бомон-Амел. Това е било много трудно, защото разстоянието до немските оръжия е било между 300-500 метра, а хълмистият път на канадците бил преграден от сложна система от бодлива тел и заграждения. Освен това, германците знаели датата и часа на нападението.

37686

Окопите днес

Те знаели, че когато планираната съюзническа бомбардировка свърши, пехотните дивизии ще нападнат. Съюзниците пък взривили 18 хиляди килограма експлозиви 10 минути по-рано от предвиденото и така немците имали време да се подготвят дори по-успешно.

37687

Съюзническите войници е трябвало буквално да тичат срещу фронтален картечен огън. От 780 канадци, атакували немските позиции, на другия ден оцелели били само 68 души.

 37689

Окопите днес

Днес областта е изпълнена с гробища и мемориали, свързани с Битката при Сома. Там е и мемориалният парк Бомон-Амел, където и до днес могат да се видят окопите и белязаният от бомбардировките терен. На едно място се издига бронзова статуя на северен елен - символът на Нюфаунлендския полк. В началото на могилата има бронзова табела с имената на 820 членове на канадските военни части, изгубили живота си в Първата световна война.  

37684