Екопътека Боров камък – по мостчета към водопада

  • Екопътека Боров камък – по мостчета към водопада
    Екопътека Боров камък – по мостчета към водопада

От мостче на мостче, чак до водопада Боров камък...

„Боров камък” е една от първите екопътеки в България и, ще се уверите, една от най-красивите. По пътя ви очакват дървени мостчета и стълби, а накрая – възможност да се изкъпете във водопад.

Маршрут по мостчетата

Изходен пункт е село Згориград (идвайки от Враца, минавате през цялото село и на няколкостотин метра след края му до шосето има голяма табела, откъдето започва пътеката). В началото се движите срещу течението на река Лева.

Останките, които виждате вляво, са от трагедия със стотици жертви. На 1 май 1966 г. подпорната стена на хвостохранилището (съоръжение за отпадъци) към мина „Плакалница” се скъсва и мощна вълна залива Згориград, като стига чак до Враца. Днес мястото е напълно безопасно, но можете да видите следи от трагедията.

След първия мост пътеката навлиза в красив каньон, където по реката има множество вирчета и скокчета. Дървени стълби и мостове ви помагат в изкачването и разкриват красиви гледки към селото и прохода Вратцата.

За около 2 часа стигате до водопад Боров камък (63 м), който е пълноводен почти целогодишно. Пътеката се промъква зад водната завеса и преминавате на другия бряг (а може и да се изкъпете сред пръските на водопада). Още стълби ви отвеждат до върха на отвесната скала, откъдето можете да видите долината и покривите на згориградските къщички в далечината, а отвесните скали на Вратцата в дъното завършват картината. Следвайки реката, след 10 минути стигате до поляна със заслон и място за отдих (подходящо и за къмпинг).

Оттук може да се върнете по същия път в Згориград или да продължите до х. Пършевица по маркирана пътека (около 1:30 ч.), или да следвате пътеката за връх Околчица (около 4 часа).

Полезна информация: Време за преминаване – 2:30 часа в едната посока. Денивелация: 700 м. По пътеката има стръмни места – ако сте с малки деца, ще се наложи да им помогнете с преминаването на 2-3 места.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте и още снимки от eкопътека Боров камък:

40092

40090 40093

40094