Чаена обиколка по света (част 2)

  • Чаена обиколка по света (част 2)
    Чаена обиколка по света (част 2)

Нищо не стопля душата както хубава чаша чай и много от любимите ни такива имат различни корени в конкретни места по света.

Направете глобално турне с тези билкови дестинации.

Чай Улун, Китай

Що се отнася до чая, всичко е започнало в Китай. Oolong се прави от същите листа като черния и зеления чай, но ферментира само частично след бране, придавайки му уникален, синкав оттенък. Вкусът на чая може да варира в зависимост от региона, в който е отглеждан листът, и техниката, използвана за окисляване на листата, варираща от флорални и леки до орехови и печени. Най-търсените сортове идват от планините Уи във Фуджиан в страната.

Класически, улун чайовете се сервират по време на чайната церемония Гунфу, практика, за която се смята, че се е появила по време на династията Сун и е популяризирана през следващите векове. Церемонията демонстрира уважение както към гостите на домакините, така и към природата, която на първо място осигури чая. Гостите са поканени да се насладят на ароматните качества на чая преди дегустация, а домакините могат да приготвят няколко запарки, за да могат всички да се насладят.

Йерба мате, Парагвай / Аржентина / Уругвай / Бразилия

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате?

Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите. 

Ако сте пътували до Южна Америка южната половина, вероятно сте запознати с йерба мате, вездесъщата инфузия, наречена бомбила. Вкусът наподобява този на зеления чай и обикновено се сервира с гореща (но не вряща) вода; предназначен е да се пие бавно и да се споделя между приятели и семейство, кратуната се предава от човек на човек.

Йерба мате първоначално се консумира от хората на Гуарани, които живеят в района, който ще стане Парагвай след колонизацията. Призната за своите лечебни свойства, напитката скоро беше приета и индустриализирана от колонизаторите (въпреки злополучната забрана, пусната в действие от испанския губернатор на Буенос Айрес, на която никой не се подчиняваше - любовта на партньора беше твърде силна). Много традиционалисти твърдят, че йерба мате не се нуждае от модификация, но много вариации с добавена захар, цитрусови плодове и други аромати стават популярни.

Черен чай, Обединено кралство

Човек не може да мисли за Обединеното кралство, без да си представи идеалната чаша черен чай, смесен с мляко и захар. Ако сте сипали сутрешна чаша, добавете към нея и бисквита или питка. Можете също така да се насладите на английски чай с по-големи намазки - изисканият следобеден чай в хотел или магазин за чай може да включва сандвичи и сладкиши, а понякога може да се свърже с вечеря, приканвайки за по-пикантни ястия като месо, кисели краставички и тартари.

Чайното наследство на Обединеното кралство се простира още през 17-ти век, когато е донесено на острова от британската източноиндийска търговска компания. Британската колониална сила ефективно разпространява чайната култура по целия свят и днес чаят остава огромна част от ежедневието.