Часът на Земята в защита на биоразнообразието

  • Часът на Земята в защита на биоразнообразието
    Часът на Земята в защита на биоразнообразието
Тази година инициативата Часът на Земята ще се проведе на 24 март (събота), от 20:30 до 21:30 часа.
 
Знаковото световно събитие на WWF отново цели да обедини милиони хора по света в действия за опазване на планетата. Този път акцентът е върху застрашителната загуба на биоразнообразието и климатичните промени на Земята. Целта е хората, бизнесът и правителствата заедно да намерят решение и да предприемат конкретни действия за изграждане на по-здравословно бъдеще за всички.
 
Кампанията започва като символично събитие за гасене на осветлението в Сидни през 2007 г. Днес Часът на Земята вече се отбелязва в повече от 180 държави. Той е споделен световен момент на солидарност за планетата. Инициативата е ключова за промяна на нагласите и повишаване на популярността на климата и екологичните действия по целия свят. Тъй като световното биоразнообразие намалява с безпрецедентен темп, Часът на Земята ще фокусира усилията си върху още по-масова подкрепа за опазване на биологичното разнообразие и природата.
 
Към момента движението е спомогнало за създаването на 3,4 милиона хектара защитена морска зона в Аржентина, 2,700 хектара гора, наречена "Часа на Земята" в Уганда. Помогнало е за приемането на ново законодателство за опазване на моретата и горите в Русия.
 
През 2018 г. екипите на WWF по света ще използват движението, за да подчертаят най-важните екологични проблеми в своята страна или регион. В Колумбия хората ще призоват държавата да се ангажира с нулево обезлесяване до 2020 г. Очаква се Френската Полинезия да предприеме действия, за да защити 5 милиона квадратни километра от моретата си, за да запази океанските екосистеми. В Гватемала гражданите ще дадат своя глас за опазването на сладководните води. В Непал WWF ще мобилизира обществена подкрепа за бъдещето на чиста, възобновяема енергия за всички.
 
Всеки желаещ може да посети международната платформа connect2earth.org, за да сподели какво означава биоразнообразието и природата в мястото, където живее, и да научи повече за природозащитата. Целта ѝ е да свързва хора и инициативи, за да изгради масова осведоменост относно ценностите на биологичното разнообразие и природата чрез глобален обмен на идеи по въпроси като климата, здравословните океани и устойчивия бизнес.

По повод Часа на Земята (на 24.03.2018 г. от 20:30 до 21:30 часа) пред Народен театър "Иван Вазов" ще можете да наблюдавате прекрасно огнено шоу.