Чудесата на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра, привличат милиони туристи

  • Чудесата на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра, привличат милиони туристи
    Чудесата на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра, привличат милиони туристи

Памуккале е сред най-посещаваните туристически обекти в Турция. По данни на Асоциацията на туристическите хотелиери и мениджъри в Денизли (ДЕНТУРОД) 1.5 млн. туристи са пътували до там само за първата половина на 2023 г. Изборът им е неслучаен – Турция традиционно предлага на посетителите си разнообразни възможности за почивка през всеки сезон. Една от най-големите атракции на страната, обаче, е прочутата турска баня, както и СПА традициите, които са неразделна част от тази география още от древността. Да се потопите в обичаите за къпане в Памуккале, един от най-красивите региони в света, е незабравимо преживяване, което може да се намери само в тази забележителна дестинация...

Памуккале, разположен в Западна Турция, на около 20 км от Денизли, е истинско природно чудо с великолепни снежнобели травертини и терасовидни басейни, които приличат на замръзнали водопади.  Част от списъка на световното културно и приордно наследство на ЮНЕСКО, травертините изглеждат като облачно поле, осеяно с топли басейни с цвят на аквамарин. Потопете се в тези лечебни минерални води и открийте отблизо завладяващата красота на Памуккале.

Омагьосващо природно чудо

Чудесата на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра, привличат милиони туристи

Считано за дестинация от списъка с желания на много хора, Памуккале е известно с красивите си снежнобели травертини, образувани от взаимодействието на кислород и термални води. Перфектно съчетание на история и природа, травертините в Памуккале, заедно с минералните си води, се смята, че имат лечебни свойства. Всяка година хора от цял свят се стичат към тази завладяваща дестинация, очаровани от спиращите дъха пейзажи и възможностите за подмладяване. Важно е да се отбележи, че повечето травертини са защитени поради деликатната си структура. Въпреки това посетителите могат свободно да се разхождат в някои райони на травертините, в които има малки терасовидни басейни. За да се запазят травертините, гостите трябва да свалят обувките и чорапите си, преди да влязат.

Древните лечебни води

В съседство с травертините в Памуккале се намира вдъхващият страхопочитание древен град Хиераполис, който също е част от този обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Преди около 2500 години цар Евмен II от Пергамон, запленен от великолепието на травертините, построява град в близост до мястото. В чест на Хиера, съпругата на Телефос (легендарният основател на Пергамон), районът е наречен Хиераполис. В литературата Хиераполис е известен още като Свещеният град, а омагьосващата атмосфера на този невероятно добре запазен древен град свидетелства защо го наричат така. Докато разглеждате древния театър, храмовете, монументалните фонтани, гробниците, агората и гимназията, ще се пренесете във времето, разхождайки се по каменните улици, съществували преди две хиляди години. Историите около Плутониум, смятан за вход към ада през римския период, също са доста увлекателни.

Вечни приключения

Чудесата на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра, привличат милиони туристи

Хиераполис, с величественото си присъствие около травертините, отдавна се смята за център за лечение и уелнес, благодарение на подмладяващите термални води, които се намират в района. През цялата си история Хиераполис е бил известен с лечебните си термални води, а векове по-късно древният град продължава да привлича посетители, които търсят терапевтичните и подмладяващи качества на тези води. Потапянето в древния басейн, заобиколен от антични колони и мрамор, е уникално преживяване. С целогодишна температура от 36 градуса, той е известен като басейна на Клеопатра – легендата разказва, че кралицата на Египет някога се е къпала във водите на басейна. Отдайте се на възстановяващите термални води тук, плувайте сред древните руини и се насладете на антична атмосфера.

От басейн до музей

Чудесата на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра, привличат милиони туристи

Други забележителни сгради в Хиераполис включват Античния театър и Музея на Хиераполис. Театърът се откроява сред театрите от римския период в Средиземноморския басейн, благодарение на отличителните си релефи, изобразяващи митологични истории, и великолепната сграда на сцената и стъпалата за сядане. Да седнете на върха на този спиращ дъха театър и да наблюдавате целия регион в пълно спокойствие в продължение на часове е изключително преживяване. Римската баня, която някога е била почитан термален център, е превърната в археологически музей. В Музея на Хиераполис ще откриете завладяваща колекция от артефакти, открити по време на разкопки в близките руини като Лаодикея и Триполис. Тези съкровища са изложени сред впечатляващите сводести структури на римската баня, изградени от травертинови блокове.

Чудесата на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра, привличат милиони туристи

Полезни съвети:

- Как да стигнете до там: Ако планирате пътуване до Памуккале, най-удобно е да летите до летище Denizli Çardak. Ежедневните полети от летище Истанбул отнемат около 1 час и 10 минути. След като пристигнете, можете лесно да стигнете до Памуккале в рамките на един час, като наемете кола, вземете такси или използвате трансфер.

- Какво да правите: За да си гарантирате незабравимо преживяване в Памуккале, изберете вълнуваща дейност, като например летене с парапланер или балон с горещ въздух. Тези приключения предлагат спираща дъха гледка към древния град Хиераполис и зашеметяващите травертини.

- Какво трябва да видите: Лаодикея, една от седемте църкви, споменати в Библията, се намира само на 15 км от Памуккале и Денизли. Тя е значим обект, който трябва да посетите в региона.

Чудесата на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра, привличат милиони туристи

- Трябва да купите: Памуккале, известен със своите тъкани, се слави със своя плат Булдан, който се изработва от памучна тъкан с помощта на традиционни техники. Благодарение на уникалната техника на тъкане и внимателно подбраните багрила платът булдан е известен с изключителните си ползи за здравето, дълготрайната си издръжливост и хипоалергенните си свойства.

- Какво ястие да опитате: Най-обичаното ястие в града е кебапът от Денизли, който се приготвя от сочно агнешко месо и се пече майсторски в традиционна каменна пещ. Препоръчваме да опитате и възхитителния вкус на гьозлеме, изпечено на дървен огън.

- И не забравяйте! За да оползотворите максимално времето си в Памуккале, помислете за престой в близките термални съоръжения. Там можете да се отдадете на успокояващи масажи, да се потопите в термалните води и дори да се поглезите с ободряващи кални бани. Друга популярна атракция в Денизли са термалните извори Карахаит, където можете да се отпуснете и да се подмладите.