Да плуваш рамо до рамо с медузите

  • Да плуваш рамо до рамо с медузите
    Да плуваш рамо до рамо с медузите

Претърпявали ли сте някога ужилване от медуза? Много неприятно, нали? Ако и вие мислите така, тогава хората, за които ще ви разкажем сега, ще ви се сторят доста луди. Действието се развива в популярното езеро за гмуркане в Палау (островна държава край Филипините, включваща 241 oстрова), наречено Езерото на медузата.


Сами се досещате защо е наречено така. Милиони златни и лунни медузи се носят из водите на соленоводно езеро, широко 460 метра. Водолази, екипирани само със шнорхели и плавници, безстрашно се гмуркат при тях.

Езерото на медузата се намира на Ейл Малк - един от многото скалисти острови в южната лагуна на Палау. Островът е свързан с морето посредством тесни канали в скалите, но е достатъчно изолиран, за да има собствена екосистема. Всъщност медузите, които живеят тук, не се срещат никъде другаде - дори в езерата на съседните острови.

И една последна (но много важна) подробност, която с радост ще чуете - и двата вида медузи жилят, но не достатъчно силно, за да наранят хората. Според учените морските животни са изгубили способността си да нараняват с еволюцията, тъй като в езерото нямат естествени врагове. Затова и тук е единственото място на света, където можете да плувате рамо до рамо с медузите и дори да ги погалите под вода!

Вижте видеото на Тim Hochghebe: