Турция: Да се гмурнеш при корабокрушението

  • Турция: Да се гмурнеш при корабокрушението
    Турция: Да се гмурнеш при корабокрушението

Има толкова много корабокруширали кораби и самолети в турските води, че не ви остава нищо друго освен да сложите водолазното оборудване и да се гмурнете при тях. Някои са на морското дъно от векове, други от по-скоро, но всички ви подканват да разгледате отблизо какво се крие сред развалините. В Южна Турция може да се гмуркате целогодишно, а в останалите части гмуркаческият сезон е от април до края на септември.

Каш

Град Каш е може би най-добрата дестинация за гмуркане в Турция – поне що се отнася до това колко богат избор имате и на какви места можете да се потопите под вода. В района има много подводни пещери, рифове и останки от корабокруширали съдове, както и богат живот (змиорки, костенурки, скатове). Гмурнете се до Аркеопарк – корабокрушение на над 3000 години, където са извършени подводни „разкопки“. Оригиналът на древния кораб е изваден от водата и можете да го видите в музея в Бодрум, а на негово място е потопено точно копие. Друга интересна подводна атракция са двата потопени италиански самолета от времето на Първата световна война, които обаче са на дълбочина 65 м и трябва да сте по-опитни, за да ги разгледате.

Мармарис

Гмуркането в Мармарис често ви среща с останки от древни глинени съдове или стари котви. Сред най-популярните обекти за гмуркачите са носът между Турунч и Ичмелер, заливът Кадърга и пещерата Баджа, която е любима на подводните фотографи.

Фетие

Във Фетие е изключително подходящо за начинаещи гмуркачи, защото има подходящи плитки места. Ако сте по-напреднали, можете да се гмуркате до 50 м. Съвсем близо до курорта се намира заливът Далян, където могат да се гмуркат и начинаещи, и напреднали – водата е топла, има богат подводен свят, внушителна подводна пещера и красиви корали. Край Афкуле (известна още като пещерата на Аладин) има змироки, които се крият между камъните, както и деликатни, тънки като дантели корали.

Галиполи и Дарданелите

Още едно страхотно място за гмуркане с история. На дъното около полуостров Галиполи и протока Дарданелите лежат останки от кораби и самолети от сраженията между Турция, Великобритания и Франция по време на Първата световна война. Повечето турове потеглят от Чанаккале и продължават към залива Сулва.

Бодрум

Около Бодрум освен много риби, под водата ще видите и т.нар. Поле с амфори – район, в който има хиляди останки от амфори. Те са на възраст до 3000 години и в миналото са използвани за пренасяне на стоки с кораби. Повечето амфори са счупени, но някои учудващо са се запазили и изглеждат сякаш ще оцелеят още много години.