Да преминеш по Моста на тъщите

  • Да преминеш по Моста на тъщите
    Да преминеш по Моста на тъщите

Всяка крачка тук е придружена с мини-доза адреналин, особено ако времето е ветровито. Не особено стабилният Мост на тъщите освен интересно име, си има и непрестанно умножаващи се любовни катинарчета. Но не на тази любов, за която името му намеква.

Тесният пешеходен мост в Одеса, Украйна, свързва две улици, разделени от нещо, подобно на малка пропаст. Откъде мостът се е сдобил с любопитното си име, не се знае със сигурност, но има две основни версии.

Изграденото през 1969 г. от метал и тухли съоръжение не е особено стабилно. Всъщност, ако няколко души скочат върху него едновременно или пък има бурен вятър, мостът оживено се люлее.

Според едно предположение люлеенето наподобява това на езика на тъщата (или свекървата), откъдето идва и колоритното име.

Друга не по-малко интересна теория твърди, че местният управник, който предложил изграждането на моста, го направил, тъй като обожавал палачинките на тъща си, но тя живеела от другата страна на пропастта между двете улици. И какво друго да направи, ако не да си построи кратък път!

Самата традиция да се заключват катинарчета в знак на любов е разпространена по много мостове в много европейски градове, тъй че не е чудно, че е достигнала и до Моста на тъщите в Одеса. Заради теглото на катинарите и слабата конструкция на моста общината непрекъснато ги премахва. Дори в единия край на моста е поставена специална инсталация – сърце. Въпреки това много влюбени двойки продължават да използват парапетите на моста.