Далеч от плажа, близо до гората

 • Далеч от плажа, близо до гората
  Далеч от плажа, близо до гората
 • Далеч от плажа, близо до гората
  Далеч от плажа, близо до гората
 • Далеч от плажа, близо до гората
  Далеч от плажа, близо до гората
 • Далеч от плажа, близо до гората
  Далеч от плажа, близо до гората

Пет дестинации за твоя уикенд, с които да препокриеш естествената красота на природата ни. Подбрахме ги от албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“, част от едноименната кампания за насърчаване на пътуването из красивата ни родина.

Стобските пирамиди в Югозападна България

Югозападна България крие своите природни съкровища в планините, които обгръщат региона, а множеството пътища и пътечки, започващи от Благоевград, Кюстендил, Перник и София ще изкушат всеки, който има нужда от почивка от натовареното си всекидневие.

Далеч от плажа, близо до горатаСнимка: OMV

Избираме Благоевград, защото съвсем близо до града, на половин час път с колапо AM Струма и през няколко китни села, са разположени Стобските пирамиди. Поддържана и лесна за преход еко пътека започва от село Стоб и минава през прохладата на малка горичка – тя ще те отведе до приказните скали, които природата е изваяла с помощта на вятъра и дъждовете.

„Пирамидите“ всъщност са скални кули с височина до 12 метра, образувани от вековната ерозия на земната пръст. Ерозията не само придава причудливи форми, но и красиви краски в жълто и кафяво. Специфичното при тях са каменните блокове отгоре, които изглеждат като шапки. В пълната си прелест, пирамидите са видими от северния склон на рида, а от южния може да се разгледат най-много от образованията.

На връщане може да посетиш и църквата „Св. Прокопий“. Църквата е изградена през 1393г. и това е единствената черква в България, която носи името на този светец - покровител на пчелите.

В гъстите гори на Централна Южна България

Природата ни е вдъхновила множество древни митове и предания. За да се потопиш в техния вълшебен свят ти предлагаме да планираш уикенд с начална точка Асеновград. Използвай събота и неделя, за да посетиш Караджов камък и Шейтан дере.

Далеч от плажа, близо до горатаСнимка: OMV

Лесно е да повярваш във всички легенди обвиващи в мистерия Караджов камък, в момента, в който погледът ти достигне тази неповторима дестинация.

Природната забележителност се намира в защитената местност Кормисош, до село Мостово в Западни Родопи. През 2003 г. д-р Иван Христов ръководи археологическо проучване и установява, че мястото е изпълнявало функцията на светилище през късната античност.

До Караджов камък се достига пеша – около час и половина преход с начална точка - Кръстов връх. В прохладата на гората времето неусетно минава, но също толкова неусетно се достига до скално плато. Височината му е 1448 метра, което определя и красивата гледка, която ще открива при качване върху площадката на камъка.

Караджов камък представлява естествен тесен улей между високи отвесни стени, в които е заклещен огромен камък. Процепът е висок 18 метра и в горната му част се забелязват около 10 издълбани стъпала. Качването до горната част на скалата е възможно и за целта има метален парапет и дървена стълба, но силно съветваме всеки, който иска да се качи - да внимава. Слизането е по същия път, защото всички стени на платото са отвесни.

Колкото повече опознаваме природата на родината ни, толкова по-неусетно осъзнаваме, че всяко едно място, което спира дъха ни, е впечатлявало и предците ни, които, пленени от красотата и въображението на природата, вдъхват живот и на множество легенди и предания.

Далеч от плажа, близо до горатаСнимка: OMV

Докосваме се до вярата им, че естествената красота е вълшебна, в момента, в който стъпваме на първите скални образования на Шейтан дере. Естествената акустика на мястото улавя песента на щурците и тихото движение на водата, за да ни обгърне в усещане, че времето е забавило своя ход само за нас.

Шейтан дере или Дяволския каньон крие историята на отдавна угасналия вулкан св. Илия и търпението на река Арда, която с течението на стотици години е изваяла красиви абразивни кладенци. Проломът, който се е получил, изумява с необичайните си форми и стръмни скали, в които проблясват кварцови и халцедонови минерални жили. Внимавай къде стъпваш не само от съображения за безопасност, но защото и може да откриеш малки късчета от полускъпоценните минерали.

„Кладенците“, които се поучават по течението на дерето, варират в размерите си – от съвсем малки с диаметър и дълбочина няколко сантиметра, до такива с диаметър от 8 метра и дълбочина от 15 метра.

Покрай река Вит в горите на Централна Северна България

В ежедневието ни рядко забелязваме колко е красива природата, но е достатъчно да се отклоним за няколко минути от всекидневната ни рутина, за да препокрием спокойствието и усещането за радост, които ни дава.

Една от малко известните прелести на Централна Северна България се крие край село Ъглен – единственото населено място в България, което започва с буквата „Ъ“ и покрай което тихо се разстила поречието на река Вит.

Там се намира и т.нар. природен феномен Дупката – естествено скален мост над реката, чиято изящна арка се намира буквално на няколко метра от къщите в селото. Но това не е мост, който свързва двата бряга на реката – единият край завършва с изящна арка във водите на река Вит. Височината на моста е около 10 метра, а „дупката“ се е оформила с течение на времето и постоянното отмиване на скалната маса от нежното течение на реката.

До моста се достига с лекота – десетина минути пеша от селото, а районът е особено подходящ за пикници и риболов.

В Северозападна България, разположено в прегръдката на Искърското дефиле

Последната ни дестинация, която препоръчваме, се намира село Гара Лакатник. Любимата дестинация на алпинисти и пещерняци е сгушена в подножието на Лакатнишки скали, превърнали се в символ на района.

Сами по себе си скалите са достатъчен повод за еднодневна разходка, но една миниатюрна червена къщичка, закачена на височина от 300 метра на отвесна скална стена заслужава по-специално внимание. Това е алпийският заслон „Орлово гнездо“, до който се стига само по въже.

Далеч от плажа, близо до горатаСнимка: OMV

Заслонът е построен през 1938 година след историческо изкачване на североизточната стена на Мальовица от алпинистите от Българския алпийски клуб - Коце Саваджиев, Георги Стоименов, Георги Ценев и Тодор Божков.

От заслона се разкрива красива панорама към Лакатник и Искърското дефиле. Разбира се, ако не носиш алпийското си въже и екипировка, можеш да се качиш над скалите и също да се насладиш на красивата гледка.

Още идеи за неповторими туристически преживявания можеш да откриеш в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията.

Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.