Дания премахва всички ограничения

  • Дания премахва всички ограничения
    Дания премахва всички ограничения

Дания отмени всички останали ограничения срещу разпространението на коронавирус в петък, което я прави първата страна от ЕС, която се връща напълно към ежедневието преди пандемията.

Датските здравни власти одобриха този ход в края на август, след като обявиха, че вирусът „вече не е критична заплаха за обществото” поради високите нива на ваксинация и ниската честота на тежки заболявания и смърт.

Ковид-паспортите в страната вече няма да се изискват за влизане в ресторанти, спортни центрове или нощни клубове, а децата вече няма да бъдат изпращани автоматично у дома, ако влязат в близък контакт с потвърден случай на COVID-19. Също така бе прието само заразените да бъдат под карантина.

Хората могат да се върнат в офиса и училищата са отворени. Този ход е последният в решенията на страната за облекчаване на пандемичните мерки, включително премахване на изискването за маска за обществен транспорт на 13-и август. 

Кралство Дания е скандинавска страна, намираща се в Северна Европа. Граничи по вода с Балтийско и Северно море и се състои от полуостров Ютланд и много островчета, като прилежащите и отвъдморски територии са Гренландия и Фарьорските острови.

И другите скандинавски страни като Швеция ще отменят ограниченията си в края на септември, възползвайки се от подобряващите се епидемиологични перспективи.