Дървото на живота, което расте в пустинята

  • Дървото на живота, което расте в пустинята
    Дървото на живота, което расте в пустинята

Всички знаем, че растенията, както и ние, имат нужда от вода, за да живеят.

Има обаче едно дърво, наречено Шараят-ал Хаят (в превод „дървото на живота“), което расте без капка дъжд в сърцето на пустинята в Бахрейн и се намира на около 10 км от Аскар.

7-метровото дърво е смятано от местните за необикновено, тъй като вече повече от 400 години живее в буквално в немислими условия. В района, в който се намира то, няма друга растителност или очевиден източник на вода. Именно това, че расте в тези условия обаче, го превръщат в жива легенда.

Дървета от вида на Шираят-ал Хаят могат да бъдат открити предимно в Америка и по-рядко в Азия. Тези растения са известни с това, че могат да се адаптират бързо в сухи пустини и да процъфтяват в безплодни условия – дори при дъжд до 150 мм годишно. Това се дължи най-вече на техните дълбоки коренни системи, които понякога достигнат 50 м навътре в почвата, като по този начин стигат до далечни водни подземни залежи.

Нека разкрием още няколко тайни, които ще оспорят така мистериозния статут на бахрейнското дърво на живота. То расте на 9-12 м надморска височина, а водата в района се среща дори по-нависоко. Освен това недалече от него могат да бъдат открити езера и въздухът е сравнително влажен, което се явява допълнителен източник на влага. Ще развалим магията още повече с информацията, че то дори не е единственото в района – само на 850 м от него има и друго по-малко дърво.

Въпреки това обаче Шараят-ал-Хаят е местна туристическа атракция, поради простата причина, че е единственото голямо дърво, което расте в района. То се посещава от 50 хил. туристи годишно и често става жертва на хората, които по незнайни причини искат да увековечат себе си, издълбавайки името си върху кората на растението. Именно затова местните власти поставили ограда около известното дърво.