Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 2)

  • Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 2)
    Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 2)

Планирате почивка на плажа за 2100 година? Туристическият агент може да ви предложи Dolphin Sands в Тасмания... защото това може да е един от останалите плажове на планетата.

Това е, ако морското равнище се повиши с метър, прогнозираният резултат при текущите температурни промени. Дори при значителни инвестиции в укрепване на морските крайбрежия, много от сегашните заливи в света вероятно ще бъдат измити или унищожени, ефективно потопени от вода в резултат на топенето на полярните ледени покривки.

Силното и незабавно намаляване на парниковите газове би ограничило само повишаването на морското равнище до 50 см. Докато емисиите от въглероден диоксид са спаднали със 17% през април 2020 г. поради пандемията от COVID-19, няма гаранция, че това ще стане постоянно поради промяна на политиката и докладът за проследяване на климата от юни 2019 г. показва, че преди пандемията, се произвеждат повече емисии на въглероден диоксид от всякога.

Общият консенсус на учените в сферата на климата е, че повишаването на температурите ще зачести екстремните метеорологични явления. Продължителните суши и свирепи бури могат да доведат до широко наводнение и редовни горски пожари (като тези, наблюдавани в Австралия по-рано тази година), плюс унищожаването на естествените местообитания. За съжаление, най-обичаните туристически забележителности в света също няма да бъдат защитени от тези въздействия върху околната среда - и мнозина ще се нуждаят от нашата помощ, за да оцелеят. 

Ето основните обекти, изложени на риск от изменението на климата:

Венеция, Италия

Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 2)Снимка: pixabay

Венеция често се свързва с изменението на климата, защото повишаването на морското равнище води до по-големи инциденти от наводненията в града. Милиони посетители идват, за да видят и да се порадват на великолепието на този исторически град. Със златни базилики, грандиозни мраморни дворци, галерии, изпълнени с драматично ренесансово изкуство и бавни романтични разходки с гондола през каналите му, това е забележителна дестинация за посещение.

Редовните наводнения, особено след изключителни приливи и отливи, са истински проблем за града; такъв, който е утежнен от проблеми с дълбоководните канали, позволяващи на някои круизни кораби да влязат в определени райони. Според Венецианската лаборатория за устойчивост, броят на приливите и отливите над 110 см се удвоява всяко десетилетие от голямото наводнение през 1966 г.

В опит да защити площадите и архитектурата от претърпени водни щети, градът изгражда три прибиращи се шлюза през главните входове на лагуната от 2003 г. Зададен със закъснения и финансиран на цена от 6,5 млрд. долара (при последната налична оценка), проект MOSE трябва да позволи на Венеция да контролира нивата на водата в лагуната, след като приключи. Доклад на ЮНЕСКО обаче предполага, че портите ще трябва да се използват често за борба с повишаването на морското равнище, преди бариерите в крайна сметка да бъдат претоварени.

Острови Галапагос, Еквадор

Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 2)Снимка: pixabay

Тези необикновени вулканични острови на 1000 км западно от Еквадор са дом на една от най-очарователните, но деликатни екосистеми на планетата. Съществата, възвишени и странни, се смесват без много - макар и за съжаление нарастваща - намеса от човечеството. Като такива, една четвърт от нейните 2900 морски животни и една трета от местните трихофитни растения остават ендемични.

Освен нарастващите опасения относно прекомерния риболов и опитите за овладяване на инвазивни видове, се очаква изменението на климата да окаже влияние върху екосистемата. Подкисляването на затоплящите се океани, промените в моделите на валежите и екстремните метеорологични условия вероятно ще нарушат баланса на островите.

Според UNEP най-големият нарушител ще бъде метеорологичният модел Ел Ниньо, естествено климатично явление, което периодично затопля температурите на морската повърхност. С изменението на климата броят на тежките години на Ел Ниньо вероятно ще се удвои през следващите два века. Резултатите могат да бъдат катастрофални за изчерпаните популации на Галапагос и морската игуана, които са загубили 75% и 90% от броя си, съответно от събитията в Ел Ниньо от 80-те години на миналия век.

Малдивите

Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 2)Снимка: pixabay

Малдивите отдавна са мечтаната дестинация за младоженци с по-висок бюджет: поредица от 1200 острова с бял пясък, разпръснати свободно в Индийския океан като разпръснати златни монети. Неговите топли циански морета, кокосови палми и блестящи коралови рифове са райско място на природата заедно с човешкото богатство на курортите с пет звезди и по-горе.

Но страната има проблем с височината. Най-високата му естествена точка е на остров Вилингили, който е едва на 5,1 м над вълните и е малко вероятно да даде на някого голяма височина от носа; много от другите му острови просто плуват над вълните. Повишаването на морското равнище, причинено от повишаване на температурата от 2 ° C или по-високо, вероятно ще доведе до потапянето на тези острови, базирани на атоли - заедно с други ниско разположени архипелази, като островите Фиджи и Маршаловите острови.

Какво можем да направим?

От минимизиране на нашето въздействие при летене до изобщо да не летим, избирайки да живеем отговорно и пътувайки устойчиво може да помогне за намаляване на въздействието на изменението на климата. Изберете етични туроператори и помислете за другите положителни въздействия, които можете да окажете върху пътуванията си.