Как да направим пътуването по-осъзнато и по-устойчиво?

  • Как да направим пътуването по-осъзнато и по-устойчиво?
    Как да направим пътуването по-осъзнато и по-устойчиво?

Коронавирусът завинаги ще промени начина, по който пътуваме. Докато светът се ориентира в коронавирусната криза, как можем да се подготвим за климатичната криза, която е също толкова важна? Нека разгледаме начини как всички можем да пътуваме по-екологично и по-устойчиво.

След като блокировките, карантините и ограниченията на COVID-19 приключат, всички ще започнат да пътуват отново по-редовно. Но едно от нещата, които много от нас започват да осъзнават, е колко крехък е светът, който обичаме да изследваме, и колко е важно да бъдем добри стопани в него, докато го правим.

Има цяла индустрия за екологично чисти почивки и това е страхотно. Но освен еко-почивките - въпреки че обичаме добрите еко-почивки - има избор, който всички можем да направим, за да намалим приноса си към изменението на климата, когато започнем да пътуваме отново.

По-нови самолети с по-ниски емисии

Как да направим пътуването по-осъзнато и по-устойчиво?
Снимка: pixabay

За повечето пътници, които летят до избраната от тях дестинация, пътуването с авиокомпания ще бъде най-голямата част от техния отпечатък върху околната среда. Това е не само заради произведените емисии, но и защото те се отделят на по-голяма надморска височина, което усилва ефекта им.

По-новите самолети като Airbus A350, A320neo или A220 или Boeing 787 имат отпечатък от емисиите с около една четвърт по-нисък от другите самолети. С намаляването на търсенето на пътувания заради COVID-19, много от тези по-стари самолети са пенсионирани и няма да се върнат в небето, а ние ще летим с тези по-нови и по-ефективни самолети.

Потърсете по-новия самолет при резервация - въпреки че видът самолет, с който всъщност ще пътувате, никога не е гарантиран - и, ако няма такъв, свържете се с авиокомпанията си.

Освен това можете да направите редица индивидуални избори, за да сведете до минимум личното си въздействие върху околната среда.

Повече възможности за пътуване с по-ниски нива на въглерод

Как да направим пътуването по-осъзнато и по-устойчиво?
Снимка: pixabay

В много части на света съществуват чудесни алтернативи на пътуването във въздуха за пътуване на къси или дори средни разстояния. Те не са просто с по-ниско въздействие, те често са по-забавни и осигуряват завладяваща гледка към живота.

Нарастващият брой на високоскоростните железопътни мрежи в много региони ги правят превъзходна опция - дори за пътници, които преди това са можели да прелитат между множество дестинации в едно пътуване.

Нощните влакове също се завръщат, тъй като все повече пътуващи откриват колко удобен, рентабилен и спестяващ време начин за пътуване са. Дръжте очите си отворени, за да следите за все повече и повече от тях, особено в Европа.

Но разбира се често е сложно да се намерят, планират и резервират пътувания, които включват железопътни, а не въздушни пътувания, и отнема време, усилия и ресурси. За щастие нови инструменти и ръководства постоянно се появяват онлайн.

Много по-добра интеграция на железопътния транспорт

Как да направим пътуването по-осъзнато и по-устойчиво?
Снимка: pixabay

Една от областите, в които са необходими малко повече усилия за координация, е да се свържат железопътните мрежи по-добре помежду си и с други видове транспорт.

Пример: ако закупите самолетен билет със свързващи полети, авиокомпанията е отговорна за това да се увери, че сте направили връзката си или сте резервирали следващия полет и сте получили настаняване. Това е известно като „защитена връзка“.

Защитените връзки са много рядко достъпни при пътуване с влак. Освен правилата на CIV, които обхващат международните билети в Европа, които позволяват пътуване със следващ влак, ако предишният ви влак закъснее, това може да бъде много сложно и няма гаранция, че ще има свободно пространство.

Не само връзкаите между влаковете се нуждае от подобрение. Билетите за железопътен превоз стават все по-налични, но те обикновено имат клауза, в която се посочва, че компанията не носи отговорност, ако пътуването ви се забави. 

Като цяло туристическата индустрия наистина трябва да започне да улеснява пътуващите да правят по-устойчиви избори.

По-добри възможности за ходене и колоездене

Как да направим пътуването по-осъзнато и по-устойчиво?
Снимка: pixabay

Има толкова много градове, които увеличават своите велосипедни и пешеходни алеи, за да помогнат на хората да се придвижват по време на коронавирусната криза. 

Предоставянето на краткосрочни и средносрочни наеми на велосипеди на разположение на пътуващите често е сложно и изискванията за каски, достъпни за тези пътници, които биха искали, все още не е масово.

Схемите за споделяне на велосипеди в някои по-големи градове са чудесно начало, но и местата за настаняване могат да направят много тук. Това важи особено за хотели, които са в чудесна позиция да намалят въздействието на своите гости върху околната среда, независимо дали решават да създадат свои собствени условия за велосипеди или си партнират с местна компания, която да се погрижи за детайлите. 

Сайтовете за резервации също могат да направят повече, за да отбележат тези възможности за избор или да ги предложат като опция.

Пътуванията са важни: разширяват съзнанието, разкриват нови хоризонти и могат да бъдат жизненоважна част от глобалното развитие. Повече от всякога обаче е изключително важно да направим пътуването по-осъзнато и по-устойчиво.