До края на август във Великобритания държавата поема половината сметка в ресторанта

  • До края на август във Великобритания държавата поема половината сметка в ресторанта
    До края на август във Великобритания държавата поема половината сметка в ресторанта

Ядеш за 20 паунда в ресторант, но плащаш само 10.

Във Великобритания през август половината от сметките на гостите на ресторанти се поемат от държавата. За да се съживи гастрономията след тежките удари на корона-кризата.

През месец август клиентите на заведения за хранене във Великобритания се наслаждават на ястията на половин цена. Това е възможно благодарение на правителствената кампания „Яж навън, за да помогнеш”.

Нейната цел: да се окаже подкрепа на заведенията, които предлагат закуска, обяд и вечеря на място. Отстъпката за клиентите е ограничена до 10 паунда на човек на едно хранене.

За програмата са предвидени общо 500 млн. паунда. Само между 2-ри и 4-ти август над 10,5 млн. души са се възползвали от възможността да хапнат в ресторант на половин цена.

У нас се случва точно обратното - точно в месеца, в който правителството облекчи ресторантьорския бранш, намалявайки ДДС за консумираната в тях храна, цените в ресторантите са поскъпнали с 2%, отчете НСИ в понеделник.

Това става на фона на поевтиняване на основните хранителни продукти с 1,4% през същия месец.

Като цяло ресторантьорите дават висока оценка на програмата „Яж навън, за да помогнеш”. Някои от тях говорят за скок в оборота с близо 200% в сравнение с предходния месец. Служителите и собствениците на заведения често казват, че новите мерки им дават малко повече увереност. Ограниченията, въведени заради пандемията, нанесоха сериозен удар на гастрономията.

Въпреки хубавото време и летните ваканции на децата, „Яж навън, за да помогнеш” не се оказва полезна за всички. Дори ресторанти от по-висок клас в заможните жилищни райони на Лондон се съмняват в успеха на програмата.