Ежегодният готически фестивал във Великобритания

  • Ежегодният готически фестивал във Великобритания
    Ежегодният готически фестивал във Великобритания

Най-вероятно не знаете кое е най-забележителното готическо събитие във Великобритания.

Всеки октомври крайбрежният морски град Уитби се превръща в едно необикновено място с доста интересни хора и атмосфера, напомняща на сцена от „Дракула“.

Няколко субкултури (от готи, облечени в корсети от XIX в. до стиймпънкове) слизат на тихото пристанище заради готическия фестивал – най-забележителното готическо събитие в Обединеното Кралство.

Всяка година около 10 хил. посетители се отправят към Уитби, за да слушат алтернативна музика, да покажат най-яките си костюми и да отпразнуват различието. Улиците на града се изпълват с костюмирани участници, които карат останалите туристи да се спрат и да разгледат прическите, грима и накитите им. Местният бизнес също се включва в духа на Хелоуин и магазинчетата се превръщат обиталища на прилепи и паяци.

Ежегодният готически фестивал във Великобритания

Фестивалът води началото си от 1994 г., когато група разменящи си писма съмишленици решават да се срещнат в Уитби, заради връзката на града с Дракула. Брам Стокър черпи вдъхновение за готическия си роман на ужасите от крайбрежния град, впечатлен от атмосферата на улиците и разрушеното Бенедектинско абатство. Абатството, църквата и гробището излъчват онзи страховит чар, който Стокър си представя за фон на своята вампирска история.

През целия уикенд се случват много събития, но основната атракция са нощните концерти в “Whitby Spa Pavilion” на които свирят едни от най-големите имена в алтернативната музика. Фестивалът бързо набира популярност и през 1997 г. започва да се отбелязва два пъти в годината. Уикендите се организират в края на април и октомври и носят за Уитби печалба от над 1 млн. долара годишно.