Долината на пеперудите на Родос

  • Долината на пеперудите на Родос
    Долината на пеперудите на Родос

Долината на пеперудите се намира на западния бряг на гръцкия остров Родос и всяка година се изпълва с голям брой от красивите насекоми, които покриват долината като килим.

Долината (на гръцки Petaloudes) е дом на хиляди пеперуди от подвид на Euplagia quadripunctaria rhodosensis, които се появяват след дъждовния сезон в края на май.

Разходка из Долината на пеперудите ще ви изпълни със спокойствие - сенчести алеи и хиляди пеперуди, които са си сложили камуфлажа, за да не бъдат забелязани по стволовете на дърветата. Чудесна екскурзия за семейства с деца. Краят на пътеката е в манастир на върха на хълм, където можете да отдъхнете на някоя сенчеста пейка.

Минете и през Природонаучния музей в долината, който се намира в красива реставрирана къща от 30-те години на миналия век.

Долината на пеперудите на Родос

Долината на пеперудите на Родос

Пеперудите изкарват цялото лято във влажната долина. След това, повечето женски отлитат и понякога изминават 25 километра, за да заровят яйцата си, преди да умрат.

Пеперудите излизат от какавидите си през пролетта и през май вече са готови да отлетят за долината, като всичко това се повтаря в непрекъснат годишен цикъл.

38594

38596

Заради голямото количество туристи, които посещават мястото, в долината не е позволено да се вдига шум и да се плашат пеперудите, защото това нанася сериозни вреди на популацията им.

Как да стигнете до Долината на пеперудите на остров Родос: Тръгнете от град Родос в западна посока. Разстоянието е 26 км, като долината се намира между селата Парадиси и Теологос, на малък път, който води навътре към сушата. 

Вижте и видео: