Духът на Еньовден на Самоводската чаршия

  • Духът на Еньовден на Самоводската чаршия
    Духът на Еньовден на Самоводската чаршия

Стотици великотърновци и гости на Старата столица посрещнаха Еньовден на Самоводската чаршия.

Както повеляват българските традиции, народният летен празник започна с ритуал по опушване на билките, събрани край Велико Търново рано сутрин. За целта бе организиран Еньовденски поход, който започна с изгрева на Слънцето. Десетки се включиха в сутрешната разходка от площад „Цар Асен I”, продължила към Гарга баир и поляните край Арбанаси.

Набраните 77 и половина вида билки, лечебни треви и растения послужиха за сплитането на огромен венец. Под него преминаха стотиците жители и гости на Велико Търново, изпълнили Самоводската чаршия за празника. Поверие гласи, че който изпълни този ритуал, ще държи далеч от себе си всякакви болести и страдания през цялата година.

Духът на Еньовден на Самоводската чаршияСнимка: Община Велико Търново

Празникът продължи с голямо хоро, а на място бяха представени различни рецепти за народни илачи, елексири и други продукти за тонус и добро здраве.

Духът на Еньовден на Самоводската чаршияСнимка: Община Велико Търново

Организатори на събитията бяха Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” и най-голямата група за спорт и здравословен начин на живот TurnovoRuns.

Духът на Еньовден на Самоводската чаршияСнимка: Община Велико Търново

***

Еньовден

Празникът Еньовденс е чества на 23 срещу 24 юни. В различните краища на страната се нарича по различен начин: Яневден, Среди лето, Иванден, Иван Бильобер. Това е денят на лятото слънцестоене, а православната църква отбелязва рождението на Йоан Кръстител.

Преди изгрев слънце билките са най-лековити. В брането им се включват млади моми, жени,и баячки. Броят на билките трябва да бъде 77 и половина. 77-те билки лекуват точно определени болести, а половинката билка е предназначена за лекуване на неизлечима болест. Тази билка се бере със затворени очи, защото никой не знае коя е тя.

Събраните билки се правят на китки - колкото са членовете на семейството, толкова трябва да са китките. Завързват се с червен конец. След това трябва да се оставят да пренощуват отвън, а на сутринта те служат за гадаене на здравето на съответния човек.

Духът на Еньовден на Самоводската чаршияСнимка: Община Велико Търново

Билките могат да се закачат в дома и да се използват през цялата година за лекуване на различни болести. Останалите билки се използват за направата на Еньовски венец, под който се минава за здраве.

Смята се, че след Еньовден слънцето се отправя към зимата, но преди това става рано, къпе се в реките, като водата им става лековита. А росата, която пада от слънцето, има магическа сила. „Танцуващото слънце“ при изгрев вещае благополучие и здраве.

На Еньовден имен ден празнуват: Еньо, Енчо Яна, Янита, Янко, Яни, Янизар, Янизара, Янимира, Янимир, Янислав, Янислава, Биляна, Йоана, Йоан, Дияна, Диян, Диана, Деян, Деяна.