Джетлаг или самолетният синдром, който ни изцежда физически

  • Джетлаг или самолетният синдром, който ни изцежда физически
    Джетлаг или самолетният синдром, който ни изцежда физически

Пътуването е нещо прекрасно, особено ако е до по-далечна и непозната дестинация.

Да, но понякога се изправяме срещу така досадния самолетен синдром (джетлаг), който е чисто и просто нарушаване на ритъма на организма. Той представлява разстройване на биологичния часовник, който позволява на организма да координира биологични функции със заобикалящата средапри смяната на деня с нощта. Когато преминаваме бързо през множество времеви зони, клетките не са в състояние бързо да установят нов ритъм. Затова, докато те се опитват да се пригодят към новата среда, ние се чувстваме зле физически.

Да пристигнеш на ново място физически изцеден и бленуващ за сън определено не е добър старт на мечтаното пътуване. Най-често невъзможността организмът да се синхронизира с местното време продължава дни (особено при пътуване до по-далечни дестинации), което удължава чувството на дискомфорт.

Скорошно проучване, проведено от изследователи от Университета в Мериленд, използва математически модели, за да обясни защо часовата разлика след пътуване на запад не се усеща толкова силно като при пътуване на изток. Според данните на изследването, когато пътуваме през часови зони (особено на изток, което по своеобразен начин е „напред във времето) се натрупват още 30 минути към 24-часовия ден.

Разбира се, това дали часовата разлика ще ви се отрази зле, зависи и от организма ви, тъй като при някои хора тя влияе в по-голяма степен отколкото при други. Някои от мерките, които можете да вземете за по-бързо приспособяване към новото място е да седите повече на открито вместо в хотелската стая.