Един уикенд в „Града на Богородица“

  • Един уикенд в „Града на Богородица“
    Един уикенд в „Града на Богородица“

Ако не сте били в град Хасково, не се колебайте и планирайте един уикенд в града и околностите.

Откраднете два дни от натоварената си програма, и се разходете сред природата, докоснете се до историята на траките, насладете се на местната кухня.

Хасково е град, който ще ви впечатли с много културни забележителности и чудесна градска атмосфера.

Градът предлага на своите посетители места за настаняване, заведения за хранене и развлечения.

Ето и някои от културните забележителности в град Хасково, които си заслужава да посетите.

Един уикенд в „Града на Богородица“

Най-голямата гордост на града е Статуята на Богородица с младенеца. Статуята е вписана в световните рекорди на Гинес и е в листата на 100-те национални туристически обекта на България. Посещавайки този обект, се изкачете по витите стълби на намиращата се в близост „Камбанария“, за да се насладите на невероятната панорамна гледка към града. В старата част на Хасково, се намира Паскалевата къща съхраняваща традиционния бит на Хасковските заможни семейства през периода на Възраждането. Кирковото училище показва елементи от живота и труда на най-изявените личности, допринесли в духовното развитие на града от Възраждането до наши дни. След това не можем да пропуснем и Къщата на Бояджи Оглу, която днес един от най-изисканите ресторанти в Хасково.

Богатата история на града и околността се пази от години в Регионалния исторически музей.

В околностите на града могат да се видят средновековни крепости, гробници, тракийски светилища, църкви и манастири с богата история.

В близост се намира Джамията – Църква в село Узунджово, уникална не само с архитектурата си, но и с историята, която разказва. Тя по удивителен начин съхранява в себе си елементи от християнството и исляма. В село Александрово,  намиращо се  на около 18 км., е  Музейния център “Тракийско изкуство в източни Родопи”, където е изградено точно копие на намиращата се в непосредствена близост „Александровска гробница“, датираща от втората половина на IV век пр. Христа. Тя е една от гробниците с най-добре запазени стенописи, в България, изобразяващи сцени от бита и живота на древните траки.

 

Един уикенд в „Града на Богородица“

След културната обиколка може да отдъхнете спирайки се на площада в някое уютно кафе, да се насладите, не само на ароматната топла напитка, но и на прекрасната гледка към фонтана и центъра на града.

Разхождайки се из града, не можем да не спрете в някоя местна пекарна от където се носи аромата на хляб и прословутите хасковски банички.

Нощно Хасково предлага ресторанти в битов стил с народна кухня и жива музика, където всеки може да потанцува. И разбира се, за тези които харесват модерното, градът има много какво да предложи.