Един вълшебен път в Ирландия

  • Един вълшебен път в Ирландия
    Един вълшебен път в Ирландия

Живият плет е един красив и неповторим участък от пътя Брегаг в Ирландия, който прилича на мистична картина, директно излязла от келтската митология.

Повече от 300 години буковите дървета охраняват пътя от двете му страни като се извисяват над него и преплитат короните си в невероятно красива арка, където слънчевите лъчи и сенките си проправят място през вплетените клони.

Този уникален път от букови дървета е създаден през XVIII в. от местнотo семейство Стюарт. Целта им била да направят завладяващ пейзаж, с който всеки посетител на имението им щял да се сблъска. 200 години по-късно, дърветата остават прекрасна гледка и са се превърнали в едни от най-фотографираните природни феномени.

Един вълшебен път в Ирландия
Снимка: flickr/kanbron

Легендата, свързана с живия плет, разказва за „Сивата дама”, която обитавала тясната лента на пътя, промъкваща се под изящните букови дървета. Тя тихо се плъзгала по протежението му и изчезвала след като преминела последното дърво. Някои казват, че привидението бил призракът на камериерка от съседната къща, която преди векове починала при мистериозни обстоятелства. Други вярват, че тя е изгубена душа от изоставеното гробище, погребана скришом в полето в близост до пътя. Разказва се още, че в нощта на Хелоуин забравените гробове се отваряли и „Сивата дама” се присъединявала към мрачната разходка на измъчените души, които били погребвани около нея.