Една романтична люлка с гледка към Велико Търново

  • Една романтична люлка с гледка към Велико Търново
    Една романтична люлка с гледка към Велико Търново

Люлката на влюбените е съвсем нова атракция във Велико Търново, която се появи тази пролет.

Не е известно кой я е поставил там. Въреки това обаче тя бързо се превърна в чудесно място за снимки заради панорамната гледка към Царевец.

Люлката е съвсем простичка, направена от дъска и две дебели въжета за катерене, завързани за два бора на Гарга баир (един от хълмовете в града, около река Янтра). Но изгледът от нея е нещото, което накара стотици боляри и гости на града да се редят на опашка пред нея, за да могат да се снимат. 

И тъй като желаещи за снимка са предимно влюбени двойка, люлката бързо бива кръстена „Люлка на влюбените“ или „Люлка на любовта“.

Тя придобива толкова голяма популярност, че освен опашки, за нея се заформят дори спорове, а един такъв води до срязването на люлката само месец след появата ѝ. Въпреки това обаче доброволци бързо я възстановяват отново във вида, в който е днес. 

Как да стигнете до люлката на влюбените?

Ако идвате от Търново в посока Арбанаси, спирате на разклона за Арбанаси, където се намира крайпътна чешма. От нея тръгвате пеша нагоре по горска пътека. След 5-10 мин. вървене, тя се разклонява, като до люлката може да стигнете и по двата пътя. Ако тръгнете наляво, ще се озовете на тясна пътека по ръба на скалния венец. Ако изберете другия път, ще минете през гъста растителност, а накрая следва стръмно спускане до люлката. Общо ходенето пеша до люлката е около 20-30 мин., зависи от темпото. 

Други романтични места, които можете да посетите, докато сте във Велико Търново са плажната зона при река Янтра, изворът Старият водопад и Лобната скала.

Плажът се намира в близост до Царевец, по недовършената ул. „Крайбрежна“. Това е крайречната ивица, която с помощта на активни студенти постепенно се превръща в приятно място за отдих на жителите на Велико Търново. Направен е от дървени платформи, част от които са изнесени над водата. На мястото има малка пясъчна ивица, а точно този завой на реката е един от най-красивите. В близост до плажа има къщичка, която може да се превърне в заведение. През последните няколко години мястото бе преоткрито от доста жители на старата столица, които идваха на пикници и отдих край водата, без обаче да разчитат на сегашните удобства.

Изворът Стария водопад се намира на около 200 м над Двете чешми в Дълбок дол край асфалтовия път от Асенова махала на град Велико Търново към местността Ксилифор. Над чешмите започва черен път, който скоро се разклонява. В дясно се продължава по останките от стар римски път изсечен в скалите, който след около 200 м води до извора. По стари сведения, водата някога е извирала от скалния венец 4-5 м по-високо и е падала като красив водопад. Но при разместване на земните пластове вече извира от мястото, където някога е падала в подножието на скалите. При извора има изградена масичка и пейки за пикник.

Лобната скала е най-заострената северна част на хълма Царевец в град Велико Търново. Тя е силно издадена като нос напред и под нея се е оформила дълбока пропаст.