Екотуризъм в Ница: градини върху покривите и екомаршрути

  • Екотуризъм в Ница: градини върху покривите и екомаршрути
    Екотуризъм в Ница: градини върху покривите и екомаршрути

Ница е петият по големина град във Франция и е с население около 350 000, а с прилежащите покрайнини стига до 1 млн. души.

В рамките на една година градът се посещава близо 5 млн. посетители, повечето туристи. Както знаем, природата винаги е застрашена при наплива на много хора, но опазването на екоравновесието не е непосилно.

Докато в повечето градове в Европа обсъждат амбициозни планове за устойчиво развитие в близкото бъдеще, в Ница вече го постигат. Изграждат се градини върху покривите, които пестят енергия, тъй като са вид топлоизолация. Според проучвания растителността на покривите подпомага топлоизолацията на сградите, задържа дъждовната вода, предотвратява промените в климата, подобрява жизнената среда и биологичното разнообразие. Това са основните причини, които карат градските архитекти в Ница изграждат такива градини по покривите.

Екотуризъм в Ница: градини върху покривите и екомаршрути


„Алианц Ривиера” пък е един от първите екостадиони в света – с естествена вентилация, геотермална енергия, система за събиране на дъждовна вода и използване на слънчева енергия. По неговия пример се изграждат и реновират много от големите обществени сгради в Ница. 

В момента се строи екоиндустриален район на 10 000 хка площ – „Еко валей”. Там се въвеждат най-новите технологии за устойчиво развитие, които да превърнат Ница в лидер в интелигентните градове в света.

Освен това в района на Ница има множество екомаршрути, които определено не са само рекламен трик за запалени природолюбители. За да бъдат обявени за такива, трябва да се гарантира, че районът наистина е екологично чист, което означава чисти почви и води. Така колкото повече се развива екотуризмът, толкова повече рестрикции ще има за производителите, които използват пестициди в почвите, съответно замърсяват и водоизточниците. В Ница са установили, че екотуризмът е намалил употребата на пестициди от местните производители с 50%.

Ниските цени на градските велосипеди и електрическите коли също подпомагат за това Ница да бъде един от най-природосъобразните градове в Европа.