Екопътека „Христовски водопад” - бижуто на Еленския балкан

  • Екопътека „Христовски водопад” - бижуто на Еленския балкан
    Екопътека „Христовски водопад” - бижуто на Еленския балкан

Екопътека Христовски водопад” е един от най-хубавите маршрутите в Еленския Балкан, който със сигурност ще ви откъсне от сивотата на градското ежедневие.

Тя води началото си от автогарата в град Елена и се движи югоизточно като преминава през крайните улици на града. Пътеката продължава по просторни поляни, като пресича редки горички и разкрива запленяваща гледка към Еленския Балкан и връх Чумерна.

След като минете покрай махала Христовци, малка лъкатушеща пътечка ще ви отведе до природната забележителност, на която е кръстена и екопътеката – Христовския водопад. На това място Мийковската река образува скално корито, а водата пада с грохот от 15 м по стъпаловидни скални образувания.

Западната стена на коритото представлява отвесни скали, които са предпочитано място от катерачи. Там с помощта на опитни инструктори можете да се спуснете с алпийски рапел до реката. Доста приключенско и разхлаждащо пък е спускането по самия водопад, което също е възможно. Друга опция за незабравимо преживяване в планината е пускане по въжен тролей над реката или преминаването по специално изграден маршрут около водопада, по който се минава с помощта на алпийска техника.

Ако не сте почитатели на по-екстремните изживявания, имайте предвид, че в
района на Христовския водопад в красива букова гора има изградени барбекю, маси и пейки, където могат можете да си починете след разходката. През лятото дори може да си направите плаж до реката. След като се насладите максимално на мястото, пътят на връщане е същият като този на отиване, така че няма как да се объркате.